Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újra szól a moszkvai Kreml leghíresebb óratornyának harangjátéka

Újra szól a moszkvai Kreml leghíresebb óratornyának harangjátéka

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Újból megszólalt a Kreml leghíresebb tornya, a Szpasszkaja órájának harangjátéka november 4-én, az orosz népi egység napján.

A 6 régi harang eltávolítása és 12 új beemelése után 23 tagúra bővült harangegyüttes háromóránként az orosz himnuszt vagy Mihail Glinka Hazafias dalának dallamát játssza el, és elüti a közbeeső egész- és negyedórákat is. Az új, 36 és 850 kilogramm közötti bronzharangokat a kivitelező voronyezsi üzemnek csak harmadszorra sikerült a kívánt minőségben kiöntenie, 17. századi minták alapján. A cserét a Kreml területén felállított daru segítségével hajtották végre, 70 méteres magasságban. A harangjáték a munkálatok zárószakaszának idejére, október 9-én nulla óra után elhallgatott.

- hirdetés -

A Szpasszkaja-torony legsúlyosabb, több mint kéttonnás, óránként megszólaló harangját 1796-ban öntötték, a legnagyobbat pedig, amelynek átmérője meghaladja az 1,3 métert és szintén többet nyom egy tonnánál, 1999-ben Hollandiából szállították Moszkvába. A toronyóra harangjai a különböző történelmi korszakokban más-más dallamot játszottak. A himnuszt és a Glinka-ódát, amely 1991 és 2000 közt ugyanezt a szerepet töltötte be, a korábbi, 17 tagú harangegyüttes nem volt képes elütni. 1935-ig a toronyban 35 harang volt.

Az elnöki hivatal a nyaranta megrendezett, Szpasszkaja-torony elnevezésű nemzetközi katonazenekari fesztivál társadalmi tanácsának kezdeményezésére 2017-ben döntött a harangegyüttes megújításáról. A felújítást az elnöki hivatal, a kultusztárca, a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) és a Templomi Harangozók Társasága által létrehozott munkacsoport felügyelte, két alapítvány részvételével.

Oroszországban a Szovjetunió 1991-es felbomlása után elevenítették fel november 4., a népi egység napjának 1917-ben eltörölt ünneplését, mintegy pótlandó az októberi szocialista forradalom évfordulóját. Putyin az elmúlt években hagyományt teremtett azzal, hogy korhű egyenruhás-hadfelszereléses parádét rendeztet a Vörös téren annak az 1941. november 7-i díszszemlének az emlékére, amelynek részvevői egyenesen a Moszkva határához érő frontra vonultak, ám idén a járványhelyzet miatt ez elmarad, az egységnapi szórakoztatóprogramokkal és vásárokkal együtt.

Putyin a kulturális miniszter és Nyikolaj Makarov, az orosz tudományos akadémia régészeti intézete igazgatójának kalauzolásával szerdán a Kremlben megtekintette a Mihály arkangyal csodatételéről elnevezett 15-16. századi férfikolostor helyén létrehozott új, földalatti múzeumot. Az alsóbb talajrétegekben itt 12-13. századi épületek nyomaira is bukkantak a régészek.

Ide kapcsolódik:
Hogy szól Moszkva legújabb koncertterme? - Videó

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X