Papageno Radio
Intermezzo A Német Lemezkritikusok Díjára jelölték Szabó Ildikó lemezét

A Német Lemezkritikusok Díjára jelölték Szabó Ildikó lemezét

2020-ban jelent meg Szabó Ildikó gordonkaművész Heritage című szólólemeze a Hungaroton gondozásában, melyet beválasztottak a rangos Német Lemezkritikusok Díjának jelöltjei közé. A jelöltlistán az utóbbi negyedévben megjelent CD-k, DVD-k és hangoskönyvek legjobbjai szerepelnek.

A lemez egy többéves álom valóra válása, egy hosszú folyamat, az Eötvös Péterrel és Kurtág Györggyel folytatott együttműködés eredménye. Az albumon elhangzó darabok közül kettő világpremier felvétel: Kurtág György The Hilary Jig című műve és a nagypapa, Szabó Csabó kolompokat is megszólaltató, gordonkára írt szvitje.

„A húszas évei vége felé járó gordonkaművésznő teljesítménye több szempontból is „kortalannak” minősíthető. Történetileg behatárolja a repertoár újabb rétege – de nehéz lenne tényleges életkorát közelítőleg is megtippelni. Kiforrottság jellemzi, és a belső meggyőződés által áthatott magabiztos nyugalom” – méltatta a lemezt Fittler Katalin a Gramofon.hu-n.

Ide kapcsolódik:
Szabó Ildikó: „A hangszer alaprepertoárját már a magaménak érzem"

„A magyar csellista játékában a precizitás hangzásbeli megkülönböztetéssel párosul. Kurtág miniatűrjeiben a magyar zenei örökség minden részletét átvilágítja az érzékeny előadó. Ligeti Szonátájában elbeszélő képesség, a Capriccio-tételben pedig könnyed virtuozitás bontakozik ki” – olvasható a német FonoForumon megjelent kritikában.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!