Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés - Balázs János a MÁV Szimfonikusokkal ad koncertet a magyar kultúra...

Közvetítés – Balázs János a MÁV Szimfonikusokkal ad koncertet a magyar kultúra napja alkalmából

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy művét adja elő online a MÁV Szimfonikus Zenekar 2021. január 21-én, a magyar kultúra napjának előestéjén. A koncert a Szőke Tibor Mesterbérlet elnevezésű sorozat első állomásaként valósul meg.

Az est szólistája Balázs János zongoraművész, a MÁV Szimfonikus Zenekart pedig a szintén Kossuth-díjas Kovács János karmester vezényli.

- hirdetés -

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2020-ban ünnepelte alapításának 75. évfordulóját, a jubileum alkalmából tervezett hangversenyek azonban nem valósulhattak meg a koronavírus-járvány miatt. Kovács János, aki az egyik ünnepi koncert karmestere lett volna, az idei évre halasztott hangversenyt azzal teszi ünnepivé, hogy a magyar zene három legnagyobb alkotójának egy-egy művét tűzte műsorára.

Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művében Erdélyben gyűjtött dallamokat dolgoz fel. Liszt Ferenc a maga korában népszerű, a verbunkos hagyományokat folytató táncdallamokra komponálta zongoraverseny jellegű Magyar fantáziáját. Bartók Béla életművének egyik kiemelkedő darabja a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve, amelynek 84 évvel ezelőtt, 1936-ban ugyanezen a napon volt a bemutató előadása. „A Zene összefoglaló mű, benne van a világháború fenyegetésének árnyékában élő magyarság lélekrajza, a kor európai zenéje és a zeneszerzőnek a jobb jövőbe vetett hite is.”

Ide kapcsolódik:
Februárban indulnak a Cziffra György-Emlékév programjai

Balázs János versenyművek szólistájaként fellépett a világ nagyvárosaiban, többek között Brüsszel, Dortmund, Bécs zenekaraival, itthon pedig a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Danubia, Dohnányi, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának volt vendége. A 20. század nagy magyar zongoraművésze, Cziffra György emlékének ápolása céljából 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált. Balázs Jánost többek között Liszt Ferenc-díjjal, Kossuth-díjjal, Gramofon-díjjal és Prima díjjal tüntették ki.

Kovács János karmester 1987 és 1990 között az Operaház első karmestere, 1992-től a Tokiói Filharmonikusok állandó vendégkarmestere. 2001-től a Budapesti Filharmóniai Társaság első karmestere, 2003-ban és 2006/2007-ben az Állami Operaház megbízott főzeneigazgatója, majd 2007-től első karmestere. 2014 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere. Kovács János elismerései között van többek között a Liszt-díj, a Kossuth-díj, a Bartók-Pásztory-díj, valamint a Prima Primissima díj.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X