Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „Szeretek észrevétlen maradni a színpadon kívül” – Nagy-Kálózy Esztert köszöntjük

„Szeretek észrevétlen maradni a színpadon kívül” – Nagy-Kálózy Esztert köszöntjük

Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 1966. január 25-én született Gyöngyösön.

Szülei Nagy-Kálózy Béla és Sávolyi Éva. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát Kerényi Imre osztályában végezte el 1988-ban, de már hallgatóként fontos szerepeket kapott, 1986-tól a Madách Színházban játszott. Ugyancsak 1986-ban a Németh László művéből készült Villámfénynél című tévéfilmben ő volt Sata, egy évvel később a Csinszka című tévéfilm főszerepét játszotta el.

- hirdetés -

Diplomájának megszerzése után a kaposvári Csiky Gergely Színházban helyezkedett el. 1990 és 1993 között a budapesti Radnóti Színházban, 1993 és 1996 között a Művész Színházban és a Thália Színházban szerepelt. 1997-től egy évig a Kelemen László Színkör, 2000–2002 között az Új Színház tagja volt. 2002-ben a fővárosi Nemzeti Színházban, 2003-tól egy évtizeden át Veszprémben és Sopronban játszott. 2013-tól 2018-ig a Nemzeti Színház művésze volt, 2018 óta a Centrál Színház társulatát erősíti.

 

Eleinte naivaszerepeket kapott, majd érettebb karakteralakításaival aratott sikereket. Az érzékeny nőiességű szerepektől a komikus figurákig mindenben kiváló. Legfontosabb alakításai Csehov Cseresznyéskertjében Ánya, a Bánk bán Melindája, Ibsen Nórája, Ariel Shakespeare Viharjában, Miller Lujza Schiller Ármány és szerelem című darabjában.

Ide kapcsolódik:
Nagy-Kálózy Eszter: „Ezek a pillanatok meghosszabbítják az életet”

Számos tévé- és játékfilmben szerepelt, mint az Eszterkönyv, Édes Anna, Boldog ünnepeink, Vigyázók, A kert, A fáklya, Üvegtigris és Üvegtigris 2, Hamvadó cigarettavég, Egy hét Pesten és Budán, Eszter hagyatéka, Intim fejlövés, Kossuthkifli, 1945.

Férjével, Rudolf Péter Kossuth-díjas színész-rendezővel a színpadon, a tévében és filmen is gyakran dolgoznak együtt. És Rómeó és Júlia című kétszemélyes produkciójuk, a klasszikus tragédia rövidített átirata 2000 óta van műsoron.

Nagy-Kálózy Eszter 1992-ben Jászai Mari-díjat, 2000-ben érdemes művész díjat kapott. 2006-ban a Prima díjasok közt szerepelt, 2014-ben kiváló művész lett, 2017-ben pedig Kossuth-díjjal tüntették ki.

Első férje Quintus Konrád színész volt, egy közös gyermekük (Flóra) született. Rudolf Péterrel 1990-ben kötött házasságot, gyermekeik Olivér és Szonja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X