Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés – Makszim Vengerov és a MÁV Szimfonikusok

Közvetítés – Makszim Vengerov és a MÁV Szimfonikusok

A MüpaHome-sorozatban február 18-án 19:30-tól hallhatjuk a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjét Takács-Nagy Gábor vezényletével. Mozart és Beethoven művei mellett Makszim Vengerov Mendelssohn e-moll hegedűversenyét játssza majd.

- hirdetés -

Maxim Vengerov személyében olyan hegedűművészt üdvözölhetünk, akit sokan korunk legjobb vonós hangszeres művészének tartanak. A MÁV Zenekarhoz fűződő barátsága abban is megnyilvánul, hogy 2019 óta immár harmadszor ad közös koncert az együttessel.

- hirdetés -

A hegedűverseny-irodalom egyik legnépszerűbb, gyönyörű darabját adja elő. Az 1844-ben komponált Hegedűverseny Mendelssohn életművének egyik kimagasló darabja. Sűrítve megtalálható benne a zeneszerző egész költői világa: az áradóan éneklő, romantikus érzelemgazdagság éppúgy, mint a pajkosan kergetőző tündérek. A mű szerkesztésmódja hűségesen követi a nagy elődöktől, elsősorban Beethoventől örökölt hagyományokat, néhány vonásában azonban eltér attól és ezzel későbbi romantikus versenyműveknek mutat példát.

Ide kapcsolódik:
Makszim Vengerov: „Azért kezdtem vezényelni, hogy jobb szólista váljon belőlem”

A Hegedűverseny mellé Takács-Nagy Gábor karmester Mozart és Beethoven egy-egy szimfóniáját választotta.

Mozart életművének „leltára” 41 szimfóniát tartalmaz, ezek sorában a 35. a Haffner-szimfónia, amelyet 1782-ben komponált abban az időben, amikor már véglegesen letelepedett Bécsben és önálló művészként élte életét. A mű mégis „visszautal” salzburgi éveire, a névadó, Haffner ugyanis a város polgármestere volt. Az ő egyik családi eseményére komponált Mozart szerenádot, ezt alakította át szimfóniává.

Beethoven művének az ad különleges jelentőséget, hogy a kilenc óriásból álló sorozat első darabja, a zeneszerző első találkozása a szimfónia műfajával. Nagyszerű darab, tele eredeti ötletekkel, invencióval, még humorral is – de különösen izgalmas úgy hallgatni a művet, hogy tudjuk, hová vezet az út, amelynek ez az első lépése.

A koncert megtekinthető ide kattintva!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.