Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Magyar jelmeztervező nyert rangos díjat Dániában

Magyar jelmeztervező nyert rangos díjat Dániában

Szűcs Edit jelmeztervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa nyerte el csapatával a Dán Filmakadémia által kiosztott Robert-díjat a legjobb jelmez kategóriában a The Good Traitor című dán filmért.

- hirdetés -

Február 20-án este online esemény keretein belül zajlott a Robert-díj átadása, ahol 1984 óta a Dán Filmakadémia szakmai zsűrije különböző kategóriákban méltatja az elmúlt év alkotóit. Ezúttal a nagyrészt Magyarországon forgatott The Good Traitor (Vores Mand I Amerika) című történelmi dráma is több kategóriában is versenybe szállt olyan filmek mellett, mint a Még egy kört mindenkinek vagy a Riders of Justice.

Szűcs Edit jelmeztervező nevéhez olyan produkciók köthetők, mint az Oscar-díjas Saul fia  vagy a saját személyes formanyelvét tükröző alkotói csoport, a Természetes Vészek Kollektíva.

- hirdetés -

A The Good Traitor 2019-ben a Proton Cinema (Jupiter Holdja, Fehér Isten) és Nimbus Film (A híd, Hétköznapi titkaink) gondozásában készült, és 1,5 hónapot forgott Magyarországon, úgynevezett szerviz munkaként. Ennek köszönhetően a stáb számos tagja, így a kreatív folyamatokért felelős jelmez-, berendező és sminkcsapat is magyar volt. (Gerő Szandrát szintén jelölték a legjobb smink kategóriában Robert-díjra.)

Szűcs Edit szoros együttműködésben a rendezővel (Christina Rosendahl) és az operatőrrel (munkájáért szintén Robert-díjat nyert Louise McLaughlin) álmodták meg a The Good Traitor szereplőinek jelmezeit. A II. világháború és Dánia helyzetét feldolgozó film különleges formanyelven kívánja elmesélni a történelem eseményeit az 1930-as évek végétől egészen a ’60-as évekig. A főszereplő házaspárt Ulrich Thomsen és Denise Gough alakítják. Köréjük és a korántsem kiegyensúlyozott kapcsolatuk köré építkeznek a történelem viharos eseményei.

(Via MOME)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.