Papageno Radio
Intermezzo Felháborodást váltott ki egy Szűz Mária-szobor restaurálása Lengyelországban

Felháborodást váltott ki egy Szűz Mária-szobor restaurálása Lengyelországban

Helyreállítottak egy rossz állapotú Szűz Mária-szobrot egy dél-lengyelországi faluban, a tulajdonos azonban nem elégedett az eredménnyel, mert a kegytárgy teljesen másképp néz ki most, mint a restaurálás előtt.

Korábban többször beszámoltunk olyan esetekről, amikor önjelölt restaurátorok próbáltak helyrehozni festményeket vagy szobrokat, de ezzel csak kárt tettek az adott műalkotásban. A lengyelországi Miesjcében ennek az ellentéte történt most meg, ugyanis a felújításra szoruló Szűz Mária-szoborral hivatásos restaurátorok foglalkoztak, és az eredeti állapotot hozták vissza.

Ide kapcsolódik:
Újabb önkéntes spanyol restaurátor tett tönkre egy szobrot

A terület tulajdonosa azonban felháborodott a szobor új kinézetén, szerinte egy ilyen jelentős változtatásról még a restaurálás előtt tájékoztatni kellett volna őt. „Már egyáltalán nem hasonlít arra Szűz Máriára, akit a felújítás előtt ismertünk” – nyilatkozta a lengyel Gazeta Kakowska című lapnak.

Monika Bogdanowska restaurátor – aki nem vett részt a felújításban – közösségi oldalán megjegyezte, egy ilyen többször újrafestett szobrot óvatosan kell helyreállítani. A Gazeta Kakowska szerint az ügy akár bíróság elé is kerülhet, ha a tulajdonos nem fogadja el a restaurálás eredményét.

(Via Telex)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!