Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Garrett Smith világhírű koreográfussal dolgozott együtt a Miskolci Balett

Garrett Smith világhírű koreográfussal dolgozott együtt a Miskolci Balett

A tengerentúlról érkezett hazánkba február végén Garrett Smith amerikai koreográfus, aki már harmadik alkalommal dolgozott a Miskolci Balett társulatával. Ezúttal egy saját produkciót készített el a miskolci táncművészeknek, amit remélhetőleg hamarosan a közönség is láthat.

- hirdetés -

2019-ben egyhetes kortárs workshopot tartott a Miskolci Balettnek, majd 2020-ban ismét a Miskolci Nemzeti Színházban köszönthették, idén pedig már önálló produkcióval készül a Miskolci Balett társulata számára Garrett Smith amerikai koreográfus-táncművész, aki a világ számos pontján dolgozott már tánctársulatokkal. Többek között a Houston Balett-tel, a Norvég Nemzeti Balett-tel, de volt alkalma az orosz Bolsoj és a Mariinszkij Balett-tel is dolgozni, valamint a Netflix nagysikerű Tiny Pretty Things című táncos sorozat koreográfusaként is jegyzik.

- hirdetés -

„A dallasi Bruce Wood Dance táncegyesületnek készítettem el először a „Forbidden Paths”, azaz Tiltott ösvények című produkciót, Európában pedig a Miskolci Balett az első társulat, akiknek átadom ezt a koreográfiát. Remélem, hogy még sok más táncegyüttes is elsajátíthatja ezt a darabot világszerte” – mondja a koreográfus. Hozzáteszi, a táncelőadás tisztelgés az iráni művészek előtt, akiknek megtiltják, hogy a táncművészetet nyilvánosan gyakorolják.

Ide kapcsolódik:
Egy csodagyereknek köszönhetően Indiában is egyre népszerűbb a klasszikus balett

„Az iszlám törvény tiltja a nők és férfiak fizikai érintkezését, és a tánc általában véve illegálisnak számít. Fontosnak tartom, hogy megosszam ezt az üzenetet a tánc nyelvén keresztül. Szerintem ezt a fajta művészeti formát mindenkinek szabadon kellene tudnia művelni” – hangsúlyozza Garrett Smith.

tánc
Jelenet a Tiltott ösvények c. előadásból – fotó: Éder Vera

A Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága. „A koreográfiában vannak olyan részek, ahol pont ezt jelenítjük meg: a táncosok megérintenék egymást, de nem teszik, mert tilos. Folyamatosan bennük van a vágyakozás egymás megérintésére, de nem lehet. Aztán a végén mégiscsak megteszik” – avat be a koreográfiába a táncművész, aki rámutat a párhuzamra a jelenlegi helyzettel, hiszen most a koronavírus-járvány miatt nem érintkezhetünk, távolságot kell tartanunk.

„A Miskolci Balett művészei nagyon nagy szenvedéllyel fordulnak a tánc felé, ezt minden próbán érzem. Ez az első alkalom, hogy koreográfiát készítek nekik, és minden próbán látom rajtuk a lelkesedést. Szerintem egy igazán különleges kapocs alakul ki most közöttünk.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.