Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közvetítés – Magyarul is olvasható a baszk Martín Olmos az emberi gonoszságról...

Közvetítés – Magyarul is olvasható a baszk Martín Olmos az emberi gonoszságról írt könyve

Martín Olmos Fekete panoptikum című könyve a bűnről és leghírhedtebb elkövetőiről szól. Egyfajta gyűjtemény, melyből felsejlik annak a lényege, amit leegyszerűsítve emberi gonoszságnak hívnak. A baszk íróval Dezső András újságíró és Mester Yvonne, a kötet fordítója beszélget március 26-án a Cervantes Intézet közösségi oldalán.

- hirdetés -

„Amióta Káin betörte Ábel koponyáját – kezdődik a szöveg –, az emberek önfeledten gyilkolásszák [itt mintha a fordító-szerkesztő kifelejtette volna az egymást névmást és utána a mivel magyarázó kötőszót, mert a mondat így folytatódik:] mindig is izgatták a részletek, hogy a mosókőnél vagy a kocsmában legyen miről diskurálni” – kezdi sajátos nyelvezetű könyvét Martin Olmos, aki szerint az embereket mindig is izgatták a gyilkosságok szaftos részletei.

- hirdetés -

A bűncselekmények a 17. századtól részei a nagyobb nyilvánosságnak, később pedig az újságok, majd a krimiírók is ráébredtek arra, hogy mennyire jövedelmező a bűncselekmények részleteinek kiteregetése.

Ide kapcsolódik:
Egyedi kiadású Shakespeare-drámára bukkantak Spanyolországban

Az éles íróniával rendelkező baszk író Fekete panoptikum című könyvében morbid történetekben fedi fel a történelem legkülöncebb gyilkosait. Témái többek között féllábúak, egy összetákolt generális, kivégzett elefántok, Al Capone sebhelyei, a halál kocsmája, a hóhér magányossága, egy balfácán, akinek eladtak egy villamost, az argentin diktátor, aki elveszített egy távvizelő versenyt, a Szőkeség, egy náci akcióhős és egy kuplé egy halott légiósról. Olmos könyve a bűn kultúrtörténete egy-egy fejezetének könnyed hangnemű feldolgozása a tizenkilencedik század elejétől csaknem napjainkig.

Olmos_fekete panoptikum

Olmos korábban illusztrációkat készített különböző újságok számára, valamint Hemingwayről több írása is megjelent kulturális rovatokban. Első könyve, a Fekete Panoptikum történeteit az El Correo című folyóirat publikálta először.

A szerzővel Mester Yvonne, fordító és Dezső András újságíró – aki maga is rendszeresen publikál az alvilágot, titkosszolgálatokat érintő témákban – beszélget március 26-án 18 órától.

További információ  ide kattintva.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.