Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Magyar Teátrumi Társaság: „A vándorfesztivál a helyes forma a POSZT számára”

Magyar Teátrumi Társaság: „A vándorfesztivál a helyes forma a POSZT számára”

A Magyar Teátrumi Társaság a Pécsi Országos Színházi Találkozó megszűnése kapcsán adott ki közleményt, amit az alábbiakban teszünk közzé:

- hirdetés -

„A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) számára fontos, hogy évente legyen egy, a legkiválóbb magyar színházi előadásokat bemutató, versenyeztető, díjazó országos színházi fesztivál. Az elmúlt évek során az MTT nagy energiát és figyelmet fordított arra, sokat dolgozott azért, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) sikeresen, hatékonyan és gazdaságosan működjön. A POSZT sikerét és hasznát nem is vonja kétségbe senki.

- hirdetés -

Az elmúlt esztendőkben az volt a meglátásunk, hogy Pécs városa nem „befelé”, hanem „kifelé” ment a POSZT-ból. Az MTT-nek kisebbségi, egyhatodos majd később egyharmados tulajdonrésze volt és van a Fesztivált működtető cégben. Mégis, úgy éreztük, hogy a Fesztivál nekünk sokkal fontosabb, mint a városnak.

Pécs városának a Fesztiválhoz adott pénzügyi támogatása folyamatosan csökkent, a város a Fesztiválban meglévő többségi tulajdonrészét „leadta” az egyik intézményének, a városi támogatási összegeket „kreatív módon” állította elő (már nem is a város fizetett, hanem városi cégektől szerezték meg nagy nehézségek és bizonytalanságok árán, folyamatos határidő csúszásokkal a támogatási pénzt), hogy aztán ezeknek a támogatásoknak a jelentős részét a városi intézmények (Pécsi Nemzeti Színház, Kodály Központ, Zsolnay Negyed) bérleti díjként vissza is szedjék a POSZT-tól.

A POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, a POSZF Nonprofit Kft-ben Pécs városának (áttételesen, intézményén keresztül) többségi tulajdona van, és ez mindig is így volt. Egy, a fesztiválért valóban küzdő város, a többségi tulajdona birtokában nem a nyilvánosság előtt üzenget, hanem tesz azért, hogy a fesztivált felfuttassa.

Ide kapcsolódik:
Megszűnik eddigi formájában a Pécsi Országos Színházi Találkozó

A POSZF Kft-ben minden döntést egyhangúan hoztak meg a tulajdonosok, azt is, hogy a céget végelszámolják. Ennek érdekében, közösen, ügyvezetőt is megbíztak Moravetz Levente személyében, aki egyébként a többségi tulajdonos jelöltje volt.

Közös döntés után a nyilvánosság előtt a kisebbségi tulajdonost, azaz az MTT-t rágalmazni és valótlanságokat állítani még akkor sem szép dolog, ha megértjük, hogy Pécs város vezetésének összetett politikai problémájával nem könnyű megbirkózni, és hogy ilyen problémáktól terhelten egyesek szamárságokat beszélnek.

Az MTT elkötelezett abban, hogy a jövőben is legyen országos színházi fesztivál, miközben örömmel látjuk, támogatjuk és segítjük, hogy a Kárpát-medence bővelkedik a legkülönbözőbb színházi fesztiválokban, nyilván a hamarosan elkövetkező vírusmentes időkben is így lesz. A magyar színházi fesztiváli világ izgalmasan és sokszínűen virágzik.

A színházi szakmában közismert, hogy a POSZT vándorfesztivállá alakítása többször, több formában, a Magyar Színházi Társasággal is egyetértésben korábban is felmerült. Ez nem tenné elképzelhetetlenné, hogy néha ismét Pécs legyen az országos színházi fesztivál helyszíne. Az MTT szerint a vándorfesztivál a helyes forma a jövőben.”

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.