Papageno Radio
Intermezzo Nézd meg a Louvre teljes gyűjteményét – online!

Nézd meg a Louvre teljes gyűjteményét – online!

Olyan közelről és részletesen vehetjük szemügyre a Louvre gyűjteményét, ahogy még soha. A párizsi intézmény online bejárhatóvá teszi a termeit és megtekinthetővé a kollekciója 75 százalékát. 

A héten számoltunk be arról, hogy a Louvre a tavalyi évi lezárások ellenére őrzi a vezető helyét a világ leglátogatottabb múzeumainak listáján. A járvány miatti bizonytalan helyzetben sem akarja azonban művészet nélkül hagyni a látogatóit. A francia múzeum egy online platformot bocsátott a közönség rendelkezésére.

A kutatók és művészet iránt érdeklődők több mint 480 ezer műtárgy között böngészhetnek méghozzá ingyen. 

Az oldalon a kollekció nyolc részlegének tárgyai találhatóak meg az iszlám művészettől a reneszánsz szobrokon és az egyiptomi antikvitásokon át a világ minden tájáról származó festők alkotásaiig.

A párizsi Louvre – forrás: YouTube

„A Louvre leporolja a kincseit, még a kevésbé ismerteket is” – jelentette be Jean-Luc Martinez, a múzeum igazgatója és elnöke. „Most először bárki hozzáférhet a teljes kollekcióhoz egy számítógépről, vagy akár egy okostelefonról,

függetlenül attól, hogy a műalkotás, amelyet keres ki van-e állítva, kölcsönadták egy másik intézménynek vagy épp a raktárban pihen.”

A múzeum nem tart attól, hogy a koronavírus járvány után elmaradnának a látogatók, sőt, úgy vélik, hogy a digitális platform felkelti a közönség érdeklődését, hogy személyesen is ellátogassanak hozzájuk.

Leonardo da Vinci: Lucrezia Crivelli, La Belle Ferronnière
Leonardo da Vinci: Lucrezia Crivelli, La Belle Ferronnière

A látogatók egyszerű és összetett kereséssel is böngészhetnek a gyűjteményben, de nézelődhetnek gyűjteményenként vagy tematikus albumokban is. Az interaktív térkép segítségével pedig szobáról szobára fedezhetik fel az épületet. A honlapot folyamatosan bővítik, ahogy a kollekció újabb darabjait digitalizálják.

Ide kapcsolódik:
Több mint egymillióan látták a Louvre Leonardo-kiállítását

A Louvre-ben, ahol jelenleg a lezárást kihasználva felújítási munkálatokat végeznek, olyan műkincseket őriznek, mint a Milói Vénusz, A Szabadság győzelemre vezeti a népet vagy a Mona Lisa.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!