Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Van Gogh festményeinek eladásából fedezte mentális kezelését a húga

Van Gogh festményeinek eladásából fedezte mentális kezelését a húga

Vincent van Gogh fivére, Theo rendre felbukkan a festőről szóló írásokban. Kapcsolatuk mindkettejük életét meghatározta, sőt még Theo özvegyéét is, aki megismertette a világgal Vincent művészetét. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy a Van Gogh családban három lány is nevelkedett. Hamarosan megjelenő levelezésükből az ő életükkel is megismerkedhetünk.

- hirdetés -

Vincent (1853-1890) közeli barátok híján szoros kapcsolatot ápolt a családjával, különösen Theóval. A hat gyerek közül a festő volt a legidősebb. Őt követte a sorban Anna Cornelia (1855-1930), majd Theodorus (Theo) (1857-1891), Elisabeth (Lies) Huberta (1859-1936), Willemina (Wil) Jacoba (1862-1941) és Cornelious (Cor) Vincent (1867-1900), aki 14 évvel volt fiatalabb Vincentnél és gyakorlatilag még gyerek volt, amikor bátyjai elhagyták a családot. Cor 1900-ben harc közben esett el a búr háborúkban.

- hirdetés -

Anna van Gogh
Anna van Gogh

Anna a bentlakásos iskola után társalkodónőként dolgozott egy családnál, majd hozzáment a fiukhoz, Joan Marius van Houtenhez 1878-ben, és két kislányuk született.

Egyes források szerint a Vincent és közte kialakult konfliktus miatt hagyta el a festő Hollandiát, és nem is tért vissza többé.

Lies van Gogh
Lies van Gogh

A második lány, Lies szintén társalkodónőként és gondozóként helyezkedett el egy asszony mellett a bentlakásos iskola után. Munkaadója halála után férjhez ment annak özvegyéhez, összesen öt gyerekük született – egy még a házasság előtt.

Lies bátyjához hasonlóan művészi babérokra tört, ő azonban az irodalom területén.

Prózát és verset is írt. Legismertebb alkotása a bátyja életéről szóló Vincent Van Gogh. Personal Reminiscences of an Artist című könyv. Az 1910-ben publikált mű heves vitákat váltott ki számos ellentmondása miatt.

Wil van Gogh
Wil van Gogh

A legkisebb lány, Wil egy ideig nővéreihez hasonló állásokban dolgozott, soha nem ment férjhez és nem születt gyermeke sem, édesanyjával élt. A korai feministák egyike volt, annál a szervezetnél dolgozott, amelyik a holland nemzeti nőfoglalkoztatati hivatal felállításában segédkezett.

Ő állt a legközelebb Vincenthez, ő volt az egyetlen, akivel rendszeresen levelezett.

Élete második felében Wilnél is Vincenthez hasonló mentális problémák jelentkeztek. 1902-ben bekerült egy pszichiátriai intézetbe, és hátralévő életét, vagyis az elkövetkező 40 évet itt töltötte 1941-ben, 79 évesen bekövetkezett haláláig. Az intézeti ápolás költségeit pedig, mint a most publikálás előtt álló levelekből kiderült, Vincent festményeinek eladásából fedezte. Haláláig összesen 17 alkotástól volt kénytelen megválni.

A Van Gogh nővérek című könyv
A Van Gogh nővérek című könyv

Többek közt erről is olvashatunk majd a Van Gogh nővérek című könyvben, amely várhatóan áprilisban jelenik majd meg. Willem-Jan Verlinden könyvében Anna, Lies és Wil levelezése olvasható, a címzettek között pedig a barátok és más családtagok mellett megtalálható Vincent és Theo, illetve utóbbi felesége, Jo Bogner is.

A művészettörténész ezzel a munkájával szeretné felhívni a figyelmet a Van Gogh család mellőzött tagjaira.

A család levelezése alapján készített kötetben a feminista mozgalom kezdeteit is megfigyelhetjük, a kor társadalmi, gazdasági és művészeti közege épp úgy kibontakozik, mint a lányok álmai, vágyai, csalódásaik és gyászuk. Bensőséges hangú leveleikben a Van Gogh nővérek megtárgyalták a művészet, költészet, könyvek, személyes ambíciók vagy épp a munkanélküliség kérdéseit. Ez a forrás bevezet minket a festő gyermekkorába is. A több száz, holland nyelvű levelet az amszterdami Van Gogh Múzeum archívumában őrzik és most először adják ki.

Wil von Gogh
Wil von Gogh

„Mindent kipróbálok, amit csak lehet és reménykedek, hogy valami eljut hozzá” – írja egy levelében húga állapotáról Anna.

Vincent van Gogh maga is három egymást követő alkalommal került kórházba Arles-ben, majd a halála előtt egy évet elmegyógyintézetben töltött Saint-Remy-de-Provence-ben. A halálának körülményei máig nem tisztázottak. „Egy mentális vagy idegi láz vagy őrület” kínozta, ahogy ő maga foglamazott.

„Ahogy pedig Vincent egyre híresebbé vált, a festményeinek az ára is folyamatosan emelkedett, így tulajdonképpen gondoskodott a húgairól még jóval a halála után is.”

– fejtette ki a Guardian kérdésére Verlinden. Miközben ma milliókat fizetnek a festményeiért, sőt, a revolverért is amely a halálát okozta, a művész 37 évesen gyakorlatilag egy fillér nélkül halt meg.

(via artnews.net)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.