Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Lady Valerie Solti, Solti György özvegye

Elhunyt Lady Valerie Solti, Solti György özvegye

Március 31-én, 83 éves korában elhunyt Solti György özvegye, Lady Valerie Solti műsorvezető, mecénás, a karmester hagyatékának kezelője.

Valerie Pitts 1937. augusztus 19-én született az angliai Leedsben. Az ötvenes években, karrierje kezdetén a BBC egyik első tévés műsorvezetője volt.

Solti Györggyel 1964-ben találkozott, amikor interjút készített vele egy szállodában. A karmester beleszeretett, rávette, hogy váljon el a férjétől, így 1967-ben összeházasodhattak, majd két lányuk született, Gabrielle és Claudia. Valerie Solti később gyermekműsorokban dolgozott, ezek között volt művészeti és tudományos-ismeretterjesztő egyaránt.

Védnöke volt a Solti Györggyel közösen létrehozott World Orchestra for Peace-nek (Világzenekar a békéért), de emellett több kulturális intézményt támogatott, mint például a Mariinszkij Színház alapítványa, a Chichagó-i Szimfonikus Zenekar, a budapesti Zeneakadémia.

Sir George Solti 1997-ben bekövetkezett halála után Lady Valerie és két lánya létrehozták a Solti Alapítványt (The Solti Foundation), amely fiatal művészeknek nyújt segítséget.

(Via Slippedisc)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!