Papageno Radio
Intermezzo Hamis El Greco-, Goya- és Modigliani-festményekre csapott le a spanyol rendőrség

Hamis El Greco-, Goya- és Modigliani-festményekre csapott le a spanyol rendőrség

A kereskedő 12,5 millió euróért próbálta meg eladni a képeket, amelyekről azt állította, hogy El Greco, Francisco de Goya, és Amedeo Modigliani festményei. 

A három hamisítványt a spanyol rendőrség lefoglalta. A képeket egy Toledo tartománybeli gyűjtő próbálta meg értékesíteni valódinak beállítva azokat – számot be az esetről a valenciai rendőrség történelmi örökségekre szakosodott csoportja. Az illető összesen 12,5 millió eurót kért a műalkotásokért.

Az eladó, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, több műkereskedővel is felvette a kapcsolatot, akiknek tíz százalék jutalékot ígért a sikeres üzletkötés után. Svájcban, Mexikóban és Németországban is vadásztak a lehetséges vevőkre.

A trió legdrágább darabja a Modigliani kép volt. Ezért 8,5 millió eurót kért az eladó. A női portrén hátulján szerepelt a festő hamis szignója is, illetve az eredetiséget igazoló dokumentumokkal is ellátta a hamisító a festményt. A kép eredetét érintő vizsgálatokban a Valenciai Restaurátor Intézet szakértői segítettek a rendőrségnek.

Az olasz festő nagyon divatos az utóbbi években és valószínűleg ezzel összefüggésben munkáit előszeretettel hamisítják. Arra is volt példa, hogy egy rangos múzeumban rendezett Modigliani-kiállítás minden darabja hamisnak bizonyult.

Ide kapcsolódik:
Ki volt Modigliani női portréinak egyik legnagyobb ihletője?

A másik két képet, egy állítólagos El Greco és egy Goya művet 2,5 és 1,5 millió euróért adott volna a kereskedő. Utóbbi két kép esetében a Prado és a Sephardic Museum of Toledo szakértői vizsgálták a hitelességet és mondták ki azokat hamisnak.

Mindhárom képet lefoglalta a rendőrség, a múzeumok vizsgálatának dokumentációját pedig továbbították a bíróságnak.

„A hamisítványok viszonteladása folyamatosan fennálló probléma a műkincspiacon, amely komoly fejtörést okoz a rendőrségnek” – nyilatkozta a történelmi örökség csoport vezetője, Antonio López. „De mellettük a gyűjtőknek, műkereskedőknek vagy a művészek örököseinek is, akik szintén belelátnak, hogyan növekszik ezeknek a kereskedelme.”

(via Art.news.net)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!