Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Április 6., 19:00 – Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös...

Közvetítés – Április 6., 19:00 – Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös koncertje

Sebestyén Márta a magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig a magyar régizenei örökségünk éltetői. Előadóművészként itthon és szerte a világban széles közönséggel ismertetik és szerettetik meg zenei anyanyelvünket. Kövesse az online hangversenyt a Filharmónia Facebook-oldalán, Vimeo- vagy Youtube-csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán!

- hirdetés -

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit április 6-i koncertjét a tavasz hangulata járja át Makón. Töltődjön fel a népzene dallamaival a hangversenyen! Az estén közreműködik Gombai Tamás hegedűművész és Sárközi Áron brácsaművész. Havasréti Pál nagybőgőn és tekerőlanton, Csörsz Rumen István lanton és dudán, valamint Szabó Zsolt viola da gambán játszik.

Sebestyén Márta

- hirdetés -

Sebestyén Márta születése óta a zene bűvöletében él. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. Édesanyja Kodály tanítvány volt, édesapjától pedig a nyelvek iránti érdeklődését, a különböző népek iránti nyitottságot örökölte, az utazás szeretetét. Azon kevés hazai előadóművész közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta.

Az összes európai nép nyelvén énekel népdalokat,

„egy népnek a gondolkodásmódja, lelkivilága a meséiben, legendáiban és a zenéjében van.”

– vallja a 27 nyelven éneklő művésznő. Fellépett a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette általa a magyar népzene gyöngyszemeit.

Hazánk igazi kulturális nagykövete. Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet Az év énekesnője lett 1984-ben, „Liszt Ferenc-díj tulajdonosa lett 1991-ben, ezenkívül „Kossuth-díjjal, Prima Primissima-díjjal és a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszttel is kitüntették. Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjat kapott. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett „Az angol beteg” c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.

Andrejszki Judit

Andrejszki Judit a magyar régizenei élet emblematikus alakja. Barokk szoprán, csembalóművésznő és orgonaművésznő, aki világszerte népszerűsíti a magyar régizenét. A magyar régizenei élet aktív résztvevőjeként különös hangsúlyt fektet a régi korok zenéjének és hangzásvilágának bemutatására, mesterkurzusokon történő elsajátítására.

Rajongói által angyali jelzőt viselő hangjával és egyedi, őserőből táplálkozó előadásmódjával

számos országban és helyszínen kápráztatja el közönségét.

A Filharmónia Magyarország virtuális koncertterme új helyszínről, Makóról jelentkezik április 6-án. Sebestyén Márta és Andrejszki Judit 2009 óta dolgozik együtt. Műsoraikban a régizene és népzene rejtett összefüggéseit hozzák napvilágra és formálják azokat felejthetetlen előadássá.

„Amit Judit elénekel „úrilányos” verzióban a középkor vagy a barokk zenéből, azt én eléneklem rusztikusan, ahogy a nép körében fennmaradt.”

– nyilatkozott Sebestyén Márta a közös produkcióról.

Április 6-án hallhatnak a húsvéti ünnepkörről, a megújuló természetről, a szerelemről szóló dallamokat, népzenei és régizenei műfajban egyaránt. Húsvét ünnepe nem választható el a tavaszi megújulástól, a tavasz érkezése szintén a feltámadás, az újjászületés szimbolikus eleme.

A két művésznő koncertjén olyan kiváló zenésztársak működnek közre, akik műfajukban a népzene és a régizene elismert előadói. Az estén hallhatjuk játszani az Artisjus-díjas és Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Gombai Tamás hegedűművészt, valamint a Sárarany Zenekar brácsaművészét Sárközi Áront. Nagybőgőn és tekerőlanton Havasréti Pál játékát hallhatjuk, aki többek között „A magyar nép szolgája” megtisztelő cím tulajdonosa. Csörsz Rumen István közreműködik lanton és dudán, aki Andrejszki Judit mellett a régizene másik kiemelt művelője. Szabó Zsolt viola da gambán játszik, aki a Musica Profana alapító tagja.

Kövesse az online hangversenyt a Filharmónia Facebook-oldalán, Vimeo- vagy Youtube-csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán! Az élő koncertközvetítések ingyenesek és bármikor visszanézhetőek a Filharmónia Youtube-csatornáján. További stream koncertekről részletek ide kattintva olvashatóak.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.