Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A járvány után még inkább a szünet nélküli koncertek mellett kampányol Schiff...

A járvány után még inkább a szünet nélküli koncertek mellett kampányol Schiff András

A zongoraművész beszélt arról, hogy viseli a járvány miatti korlátozásokat, de kiderült, hogy egyes dolgokat megtartana a COVID után is. Schiff Andrást a közelgő online koncertjei és az életrajzi könyve kapcsán kérdezte a thejc.com újságírója. 

- hirdetés -

„Nagyjából száz koncertet vesztettem” – összegezte a COVID okozta helyzetet Schiff András, akit Zoomon kérdezett a portál. A zongoraművész jelenleg a svájci Bázelben él feleségével, Yuuko Shiokawa japán hegedűművésszel. „Vannak a helyzetnek előnyei: jó itthon lenni, elolvasni a hosszú könyveket, amiket mindig szerettem volna, de soha nem jutott rá időm és végre tanulmányozhatom Bach A fúga művészetét.” 

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Schiff András: „Minden, amit az ember átél, kihat arra, ahogyan egy nagy zeneművet előad”

„De van, amikor elvesztem a lendületemet, a motivációmat és az adrenalint. Nagyon meg kell magam erőltetnem. Ez egy teljesen új ritmus. Nem a megszokott élet és nem is látom, hogy az egyáltalán visszatér-e.” – adott hangot keserűségének, bár a streamelt koncertek mellett néhány, korlátozott nézőszámú jelenléti előadást is tartott.

A helyzetből azonban hasznos tapasztalatai is származtak, még olyan is, melyet a normalizálódás után is megtartana, mint a szünetek kiiktatása vagy hogy ne kelljen évekre előre bejelenteni a pontos koncertműsort.

„Már a COVID előtt is nagy szószólója voltam a szünet közbeiktatása nélküli koncerteknek, mert – valljuk be – a szünet a fogyasztásról szól”

– szögezte le a művész. „A büfé ekkor is termelne nyereséget, csak az előadás után. Szerintem egy egybefüggő, mondjuk, egy és háromnegyedórás tömbben tartott előadás nagyon jó formátumnak bizonyulhat. Még hosszú idő, mire visszaállhatunk a teltházas koncertekre. Egyelőre ez egy vágyálom szerintem.

Schiff András
Schiff András

Azonban, ha korlátozott számú nézőnk van, akkor csinálhatnánk rövidebb műsorokat és megismételhetnénk őket akár két vagy három alkalommal, hogy összességében ugyanannyi ember láthassa.”

Schiff András emellett javasolta, hogy a zongoraművészeknek ne legyen kötelező két évre előre bejelenteniük a pontos koncertprogramjukat.

Ehhez a gyakorlathoz a szervezők ragaszkodnak a szólisták esetében. „Nagy gonddal állítom össze a koncertjeim műsorát és elképesztően élvezem, de már nem szeretném előre megadni, milyen darabokat adok elő” – avatta be a terveibe a honlap olvasóit. „Talán a zeneszerzőt elárulnám, de előfordulhat, hogy még azt sem. Valószínűleg nem sok olyan ember jön a koncertjeimre, aki még nem hallott rólam. Mostanra már tudják, hogy tőlem nem egy Liszt- vagy Stockhausen-estre számíthatnak.”

Schiff elképzelése szerint ezzel visszahozná a koncertekbe a meglepetést és a spontaneitást. „Néha jó, ha a zongorista elmondja, mit játszik és mesél is valamit a közönségnek a darabokról. Így látják, hogy az előadó is hús-vér ember, nem valami fura lény egy idegen bolygóról.”

Schiff András május 28-án és 30-án játszik a Wigmore Hallban. A koncertet élőben lehet követni ide kattintva.

Június 4-én mutatja be az ECM Schiff András és a Felvilágosodás Korának Zenekara előadásában Brahms zongoraversenyeinek felvételeit.

(via thejc.com)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.