Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Kanadában nyert rangos díjat a Magyar Golgota című tévéfilm

Kanadában nyert rangos díjat a Magyar Golgota című tévéfilm

A Magyar Golgota (angol címe: Darking Way) lett a legjobb film a kanadai Cinematography Awards nemzetközi filmfesztiválon. A tévéfilm a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház együttműködésével és a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, rendezője Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, akinek már számos nemzetközi fesztiválon díjazták eddigi alkotásait.

- hirdetés -

A Magyar Golgota forgatása idén februárban zajlott, a pandémia miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasdladányban. Pozsgai Zsolt filmje Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket, az aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A Magyar Golgota végigköveti Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

- hirdetés -

Az alkotók több nemzetközi filmfesztiválon is pályáztatják a filmet, amely példátlan gyorsasággal megkapta az első Legjobb Film Díját az arany kategóriás Canadian Cinematography Awards nemzetközi filmfesztiválon. További két nemzetközi seregszemle, a New York-i Oniros Film Awards és a Los Angeles-i Hollywood Venus Awards is döntőbe juttatta az alkotást, az eredmény júniusban derül ki. Ugyanakkor a film meghívást kapott több ősszel startoló nemzetközi fesztiválra az Egyesült Államoktól Afrikán át Ausztráliáig.

A díjazott film alapjául szolgáló, azonos című színházi előadást az Aradi Kamaraszínház 2018. október 5-én mutatta be Aradon. A drámát Pozsgai Zsolt írta és rendezte.

A nézők Tapasztó Ernőt, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetőjét is láthatják majd a vásznon a többi szereplő mellett: Szabó Máté, Pap Katalin, Lux Ádám, Janik László, Varga Tamás, Békefi Viktória. Operatőr Kovács Claudia, vágó Pálfalvi Réka. A film zenéjét a nagy sikerű magyarországi zenekar, az Anna and the Barbies zeneszerzője, Pásztor Sámuel írta, és elhangzik egy, külön a filmhez készült dal is Pásztor Anna előadásában.

A tervek szerint a Magyar Golgota tévéfilm díszbemutatóját Aradon tartják 2021. október 5-én.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.