Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Zakariás Zalán és Kató Emőke a román színházi díj várományosai között

Zakariás Zalán és Kató Emőke a román színházi díj várományosai között

A Romániai Színházak Szövetsége, az UNITER közzétette a legjelentősebb színházi díjra jelölt alkotók névsorát. Ebben az évben is több magyar alkotót találhatunk a nomináltak között.

- hirdetés -

A háromtagú zsűri a 2020. január 1. és december 31. közötti bemutatott előadásokból, rádiójátékokból és televíziós/online feldolgozásokból válogatott.

- hirdetés -

A legjobb televízós előadás díjára jelölték a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Rövidek című produkcióját. A Samuel Beckett szövegeiből készült, rendezője Zakariás Zalán. A filmes színházi kísérletnek nevezett premiert a járványhelyzetben online tartották. Zakariás Zalán Erdélyben rendezett előadásai több alkalommal vendégszerepeltek Magyarországon, és a budapesti Nemzeti Színházban is több produkciót jegyez rendezőként, a Győri Nemzeti Színház új művészeti vezetője.

A legjobb női alakítás kategória egyik várományosa Kató Emőke, aki a kolozsvári független színházi műhely, a Reactor Minden, amit Alois elvett tőlem című előadásában játssza Nagy Eszter szerepét. A színésznő a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, eddig két alkalommal jelölték UNITER-díjra, mindkét esetben a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Mindaz, amit Alois elvett tőlem - forrás: Reactor de Creație și Experiment
Mindaz, amit Alois elvett tőlem – forrás: Reactor de Creație și Experiment

További magyar vonatkozások is vannak a jelöltek között. A botoșani-i Mihai Eminescu Színházban bemutatott Egressy Zoltán-darab, a Portugál főszerepét, Masnit játszó Alexandra Vicol Kató Emőkével versenyez. A legjobb díszlet kategóriában jelölték Andu Dumitrescut, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház Pool (no water) című filmes produkciójában dolgozott. Ugyanebben a kategóriában nominált Helmut Stürmer, aki Tompa Gábor alkotótársaként készítette el a temesvári Mihai Eminescu Színházban a Rinocéroszok díszleteit tervezte.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.