Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Amerikában díjazták a magyar hangszerinnovációt, a twobát

Amerikában díjazták a magyar hangszerinnovációt, a twobát

A Nemzetközi Tuba Szövetség (ITEA) innovációs díját, a Jim and Jamie Self Creative Awardot Szentpáli Roland és Juhász Zoltán hangszerinnovációja, a TWOBA nyerte el. A magyar fejlesztés a legfontosabb nemzetközi szakmai szövetség elismerésében részesült.

- hirdetés -

A Nemzetközi Tuba Szövetség szakmai bizottsága kétévente több kategóriában is díjazza a szakma legjobbjait. Idén júniusban nemzetközi konferencia keretében hirdették ki az elismeréseket.

- hirdetés -

A szövetség 2004-ben hozta létre Jim and Jamie Self Creative Awardot, amit idén Szentpáli Roland és Juhász Zoltán, aranykoszorús hangszerkészítő mester fejlesztése, a twoba nyert el.

„Hosszú évek próbálkozása, ötletelése után született meg a TWOBA alapját képező kettős mozgatású billentyű rendszer. Külföldi hangszerkészítő mestereket is felkerestem azzal, hogy az általam megálmodott játékpozícióhoz átalakíttassam a hangszer ventilzetét. Erre azért volt szükség, hogy a tuba akusztikailag és tartási pozíciójában is alkalmasabb legyen a szólójátékra. Végül Juhász Zoltán fejlesztette ki azt a mechanikát, ami a nyomó ventilt húzó mozgatásúvá alakítja át, lehetővé téve, hogy a muzsikusok állva játszanak a hangszeren, és szabadon mozogjanak a színpadon. Az, hogy ez mekkora áttörést jelent a hangszer fejlődésében visszaigazolja ez a díj is. Ez a szakma visszajelzése, így a lehető legnagyobb elismerés számunkra” – emeli ki Szentpáli Roland, tubaművész.

A tubán – méreténél és súlyánál fogva – csak ülve lehetett játszani úgy, hogy a tölcsér a zenész arcát is eltakarta.  A Szentpáli Roland által kitalált és Juhász Zoltán által kifejlesztett új billentyű rendszer úgy reformálja meg a tuba tartási pozícióját, hogy azon akár állva is lehet muzsikálni.

Mindezt úgy, hogy a tubához csupán egy új alkatrész szükséges, ami utólag is installálható bármely ilyen rendszerű hangszerre. A hagyományos és az új játékpozíció közötti átszerelés pedig csupán két és fél percet vesz igénybe.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!