Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az egészségügyi dolgozóknak ajánlja nyári koncertsorozatát a Concerto Budapest

Az egészségügyi dolgozóknak ajánlja nyári koncertsorozatát a Concerto Budapest

Júniusban és júliusban összesen három alkalommal várja közönségét a Concerto Budapest nyáresti koncertjein, melyeknek főszereplői a bécsi klasszika óriásai, Mozart és Beethoven lesznek. A programok ezúttal új helyszínen, a MOM Kulturális Központban kerülnek megrendezésre.

- hirdetés -

A nyáresti koncertek ezúttal különleges tematikában, a Hőskoncertek égisze alatt valósulnak meg. Keller András és a Concerto Budapest így kíván köszönetet mondani mindazoknak a hétköznapi hősöknek, akik emberfeletti teljesítményükkel segítették életünket az elmúlt, vészterhes időszakban. Ezért a koncerteket mindenekelőtt az egészségügyben dolgozóknak ajánlják.

- hirdetés -

A sorozat első, június 17-i koncertjének főszereplője Mozart: a klasszikus nyitány-versenymű-szimfónia szerkezetű műsor a zeneszerző legnépszerűbb műveiből áll össze. A Figaro házassága című opera nyitányával kezdődik az este, amelynek lendületes zenéje hűen tükrözi a bolondos mű cselekményét. Az A-dúr klarinétverseny a zeneszerző egyetlen erre a hangszerre írt műve, s a concerto népszerű dallamait hallgatva garantált az önfeledt szórakozás. Nemkülönben, mint a közvetlenül a Figaro után írt híres Prágai szimfónia esetében, amelyet már a korabeli közönség is kirobbanó lelkesedéssel fogadott. Klarinéton közreműködik Darko Brlek, vezényel Vashegyi György.

Június 25-én ismét egy Mozart-nyitánnyal indul az este. A Cosí fan tutte, vagyis a Mind így csinálják címet viselő opera rendkívül szellemesen, a zeneszerzőre jellemző játékossággal mutatja be a szerelem igaz természetét, mindez pedig már a nyitányban is megmutatkozik. Mozart Sinfonia concertantéja a hangversenytermek egyik legnépszerűbb darabja. Keller András és Homoky Gábor ihletett játékát hallva ezúttal annak lehetünk tanúi, milyen jól kiegészíti és inspirálja egymást a két hangszer, a hegedű és a brácsa. A koncert záródarabja, Beethoven II. szimfóniája igen derűs, vidám alkotás annak ellenére, hogy a szerző hallása a komponáláskor már erősen romlani kezdett, és már tudta, hogy teljes süketség vár rá a közeljövőben. A Concerto Budapestet Keller András vezényli.

Ide kapcsolódik:
Várjon Dénes: „Számomra fontosabb a hozzáállás, mint a végeredmény"

A sorozatot záró harmadik esten, július 7-én két Mozart- és egy Beethoven-mű – ismét egy nyitány, egy versenymű és egy szimfónia – hangzik majd el. Mozart egy kevéssé ismert operája, A színigazgató nyitánya csendül fel elsőként, utána az A-dúr zongoraversenyt (K.414) hallhatjuk Várjon Dénessel. Minden bizonnyal a koncert egyik fénypontja Beethoven VIII. szimfóniája lesz, amelyet szerzője szerényen csak „az én kicsi F-dúr szimfóniámként” emlegetett, különbséget téve az ugyanebben a hangnemben írt, nagyobb lélegzetvételű VI. szimfóniától.

További információ és regisztráció a zenekar honlapján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!