Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Ernellák Farkaséknál - Trilógiát forgat Hajdu Szabolcs az Freeszfe diákjaival

Ernellák Farkaséknál – Trilógiát forgat Hajdu Szabolcs az Freeszfe diákjaival

A Kálmán-nap és az Egy százalék indián című színdarabjait is megfilmesíti Hajdu Szabolcs hasonló gyártási struktúrában, mint az elsőt: állami támogatás nélkül, részben oktatási projektként.

- hirdetés -

A középkorú házaspárok életébe bepillantást engedő Ernelláék Farkaséknál először szintén színdarabként kezdte pályafutását, majd az alkotó átültették filmre, hogy minél szélesebb közönséghez eljutassák. A film több szinten is nagyon személyes projekt volt az akkor még a valóságban is házaspárt alkotó Hajdu és Török-Illyés Orsolya színésznő számára.

- hirdetés -

Amellett, hogy a filmben felvetődő problémákat saját életükből emelték be, nemcsak a saját lakásukat használták forgatási helyszínnek,

de maguk biztosították az anyagi forrást is. A rendező egy építkezésen dolgozott, a színésznő pedig eladó volt egy boltban, hogy az állami támogatások kényszere nélkül, szabadon dolgozhassanak.

Ide kapcsolódik:
Online debütál Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje

Hasonló keretek közt készül majd el a film kvázi folytatásaként a 2016-ban bemutatott Kálmán-nap és a 2019-ben debütált Egy százalék indián című színdarabok filmváltozata is.

A három darab hasonló alaphelyzetből, egy középkorú házaspárból és az ő problémáikból indul ki, azonban minden rész más-más témára fókuszál.

Az első a gyereknevelésre és a kivándorlásra, a második az intimitás hiányából fakadó párkapcsolati válságra, míg a harmadik az identitásra, öröklött magatartásformákra, a modern kori nemi szerepekre. Vagyis a filmeket nem az kapcsolja össze, hogy egy történetet folytatnának, hanem az, hogy rokontémákkal foglalkoznak, sok köztük az áthallás.

Nem azonosak a szereplők – csak a színészek: Hajdu és Török-Illyés, illetve az előadások eredeti szereposztását igyekeznek megtartani az adaptációkban is.

„Az Ernelláék sikere miatt folyamatosan felmerült bennünk, hogy ezeket a színdarabokat is filmre visszük. Végül a pandémia alatt állt össze egy rendszer, amely alapján meg tudjuk őket csinálni. Az Ernelláék formanyelvét folytatva ezeket is egyszerű körülmények között lehet leforgatni. Egyetlen lakás kell csak hozzájuk” – nyilatkozta a rendező a Film.hunak.

A Kálmán-napot és az Egy százalék indiánt Hajdu elmondása szerint a következő fél évben tervezik leforgatni. „Ugyanazzal a stábbal, közvetlenül egymás után forgatjuk le, egyszerűbb egy projektként kezelni a két filmet.” A stábhoz most is csatlakoznak majd diákok: a rutinosabb részlegvezetők mellett a freeSZFE tanulói dolgoznak majd.

A 2016-ban bemutatott Ernelláék Farkaséknál elnyerte a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját és a legjobb színésznek járó kitüntetést, illetve 31 ezren nézőt vonzott a mozikba.

(via film.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!