Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőr

Elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőr

79 éves korában elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező, tévés szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke – jelent meg a Telexen.

Ráday Mihály 1942. június 11-én született Budapesten. Apja Ráday Imre színművész, anyja Ferda Erzsébet Magdolna (Ferda Manyi) volt. Tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd az ELTE művészettörténet szakán végezte.

1968 óta folyamatosan a Magyar Televízióban dolgozott, 1979-ben létrehozta hírneves városvédő műsorát Unokáink sem fogják látni… címen, amely a jó és a rossz példák bemutatásával lassanként elérte, hogy az emberek jobban megbecsüljék a műemlékeket és általában az épített örökséget. Társaival 1982–1983 telén megalapította a Budapesti Városvédő Egyesületet (akkoriban a politikai ellenállás miatt: Városszépítő Egyesület), majd 1986-ban a Város- és Faluvédők Szövetségét, aztán a Nemzeti Panteon Alapítványt.

Az SZDSZ színeiben 1990–94 között országgyűlési képviselő, és tizenhét éven át tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, s döntő szerepe volt a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, a helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában.

Megszervezte az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, a Clark Ádám téri mozaikcímer helyreállítását, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Többek között kezdeményezte a vidámparki körhinta felújítását, a Centrál kávéház, a Gresham-palota újjáépítését.

Számos díjjal tüntették ki, többek között Balázs Béla-díjat (1979), Kossuth-díjat (1996), Táncsics Mihály-díjat (2005) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (2009) kapta meg, valamint 2021-ben Budapest díszpolgárává avatták.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.