Papageno Radio
Intermezzo Legnagyobb megdöbbenésére egy ritka Picasso került elő a szekrényéből

Legnagyobb megdöbbenésére egy ritka Picasso került elő a szekrényéből

Öt évtizedig pihent elfeledve egy szekrény mélyén az a vegyes technikával készült Picasso mű, melyet nemrég árvereztek el. 

A New York-i Történelmi Társaság szerint a Le Tricorne című alkotás a hasonló című orosz balett egyik színpadi függönyéhez készített tanulmány. A darabot Londonban mutatták be 1919-ben. Az elkészült függöny 2015 óta látható New Yorkban a társaságnál. A kép egy tömött bikaviadal arénát ábrázol, az előtérben egy matador, egy lila ruhás ülő nő és még számos jelmezes alak.

A 40 x 40 cm-es festményt szignózta is a mester és ellátta az 1919-es dátummal. 

A liveauctioneers.com honlap beszámolója szerint a festményt 150 ezer dollárért vásárolta meg a szerencsés vevő (24 százalék prémium). Sem a vevő, sem az eladó személyét nem hozták nyilvánosságra. Mindössze annyi derül ki az eladó nyilatkozatából, hogy a festményt egy szekrényben találta, amikor édesapja megörökölte egy nőrokonuk korábbi otthonát. Az illető hölgy művészetet tanult Európában, az 1920-as években.

Ide kapcsolódik:
Egy 9 éve ellopott Picasso-festmény került elő Görögországban

„A képet a nagy-nagynéném házában fedeztük fel, amit a nagybátyjától kapott az 1930-as évek végén. Több festmény is pihent a szekrényben – köztük ez -, amiket a nagynéni a házzal együtt az édesapámra, most pedig rám hagyott” – mesélte a maine-i lakos, aki legnagyobb megdöbbenésére egy ritka Picassót talált a szekrényben.

Pablo Picasso “Le Tricorne," vázlata forrás: John McInnis Auctioneers
Pablo Picasso “Le Tricorne,” vázlata forrás: John McInnis Auctioneers

A közleményből kiderült, hogy a nagyanyja és a nagy-nagynénje mindketten Európában folytattak tanulmányokat, utóbbi lány pedig ritka könyveket és műalkotásokat gyűjtött.

„Mindkét nő izgalmas életet élt, szokatlan utazásokon vett részt, mindezt pedig a malomtulajdonos nagybácsijuk tette lehetővé anyagilag.

Ez a nagybácsi volt az, aki a házat a nagy-nagynénire hagyta az 1930-as években.

A vásárlónak legalább 120 napja van, hogy hitelesíttesse a festményt a The Claude Picasso Administrationnel, amelyet a művész fia vezet.

(Via Artnews, Smithsonianmag.com)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!