Papageno Radio
Intermezzo Böngészd online a magyar ejtőernyős költőlány, Szenes Hanna relikviáit!

Böngészd online a magyar ejtőernyős költőlány, Szenes Hanna relikviáit!

Születésének századik évfordulója alkalmából Szenes Hanna-relikviákat tett közzé az Izraeli Nemzeti Könyvtár.

Az Izraelben nemzeti hősnek tekintett, Budapesten kivégzett ejtőernyős katona és költőnő, Szenes Hanna (1921-1944) születése századik évfordulójának megünneplésére a jeruzsálemi Nemzeti Könyvtár több tucatnyi emléket digitalizált a nemrégiben megszerzett Szenes-archívumból, amelyek közül számosat még soha nem tettek közzé a világhálón.

Az érdeklődők az egész világon első alkalommal férhetnek hozzá a digitálisan nyilvánosságra hozott emlékekhez, a rajzokhoz, jegyzetfüzetekhez, a naplókhoz, a Bat Micva bizonyítványhoz és más személyes dokumentumokhoz.

Szenes Hanna katonaruhában - forrás: wikipedia
Szenes Hanna katonaruhában – forrás: wikipedia

A 23 éves korában meggyilkolt költőnő gazdag és jelentős irodalmi örökséget hagyott hátra, mely tavaly év végén került a jeruzsálemi Izraeli Nemzeti Könyvtárba. Azóta az intézmény szakemberei katalogizálják, archiválják és digitalizálják a kéziratokat, jegyzetfüzeteket, fényképeket, dokumentumokat és személyes tárgyakat.

A gyűjtemény talán két legmegindítóbb eleme az a két feljegyzés, melyeket Szenes Hanna ruhájában találtak kivégzése után:

utolsó verse és egy személyes levél édesanyjához.

Az archívum alapja a Szdot Jam nevű kibucban, utolsó otthonában halála után megtalált bőrönd tartalma, benne fényképezőgépe, írógépe, levelezése és verseit is tartalmazó jegyzetfüzetei, amelyhez a második világháború után Izraelbe költözött édesanyja hozzáadta az addig általa Budapesten őrzött fényképeket, első irodalmi próbálkozásait, utolsó verseit és üzeneteit.

Szenes Hanna utolsó levele édesanyjához - forrás: The Hannah Senesh Collection at the National Library of Israel
Szenes Hanna utolsó levele édesanyjához – forrás: The Hannah Senesh Collection at the National Library of Israel

A magyar származású, élete utolsó éveit az akkori Palesztinában töltő, majd Budapesten 1944. november 7-én, a brit hadsereg Zsidó brigádja harcosaként kivégzett költőnő irodalmi hagyatéka korábban családja birtokában volt.

Az 1892-ben Jeruzsálemben alapított Izraeli Nemzeti Könyvtár (NLI) a zsidó nép kollektív emlékezete számára fontos szöveges emlékek megőrzését szolgálja a zsidó nép világszerte szétszóratásban élő, valamint Izraelben letelepedett része számára.

Szenes Hanna nevét Budapest VII. kerületében egy park viseli, ugyanitt látható 2020 óta Kolodko Mihálynak az ejtőernyőslányt ábrázoló miniszobra. Dombóváron teret neveztek el róla. De nemcsak itthon, hanem Izraelben is több utca névadója.

Ide kattintva böngészhetsz a gyűjteményben.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!