Papageno Radio
Intermezzo Liszt Ferencet ábrázolja Kolodko Mihály első ázsiai miniszobra

Liszt Ferencet ábrázolja Kolodko Mihály első ázsiai miniszobra

Ezúttal kicsit messzebbre kell mennünk, ha fel akarjuk keresni Kolodko Mihály legutóbb felállított művét, a szobor ugyanis Szöul legforgalmasabb sétálóutcájára került. 

Az új alkotás Szöulba, a Koreai Köztársaság fővárosába került. Ezzel elsőként hódította meg Ázsiát. A mű ikertestvére a zeneszerző nevét viselő Liszt Ferenc Reptéren üldögél és fogadja az ide érkezőket.

Kolodko: Liszt Ferenc miniszobra Szöulban - forrás: az alkotó FB-oldala
Kolodko: Liszt Ferenc miniszobra Szöulban – forrás: az alkotó FB-oldala

Liszt kicsinyített mása több szempontból is fontos szerepet játszott alkotója karrierjében. Ez a 2011-es alkotás volt az, amelyen kialakította a saját egyéni formanyelvét. A karikaturisztikus jelleg, a felismerhető vonásokat viselő arc és a hozzá képest apró, de az ábrázolt személyről lényeges attribútumokat hordozó test itt született meg. A gerilla-kihelyezés, vagyis az, hogy titokban állítja fel a szobrot, majd megvárja, hogy a közönség maga bukkanjon rá, itt még nem volt a része a műnek. Liszt Ferenc szobrát formális avatáson leplezték le.

A szobor a Szöuli Magyar Kulturális Intézet felkérésére készült és az UNESCO palota előtt üldögél majd a zeneszerzőre jellemző laza eleganciával.

Nem ez az első külföldön látható Kolodko-miniszobor. Egy magánember kérésére készült egy apró iránytűt tartó Einstein-szobor az USA keleti partján lévő egyetemi városban, Princetonban. Albert Einstein 1933-tól haláláig, 1955-ig élt és dolgozott. A szobor az Einstein házával átellenben lévő Marquand parkban, a fizikus kedvenc „gondolkodó” padjára került.

Egy városi legenda szerint Einstein érdeklődését a világban ható titokzatos erők és szabályok iránt az édesapjától öt éves korában kapott iránytű keltette fel – ezért kapott a minifizikus is egyet.

Európán belül is találni újabb Kolodko-alkotásokat korábbi lakhelyén, Ungváron is, de Svédországban is letette a kézjegyét. Alfred Nobel minimása a Stockholmi Magyar Nagykövetség kérésére készült és az intézmény kerítését vigyázza.

Ide kapcsolódik:
Ájulós Mária Terézia Vácott – új Kolodko-szobor

Itthon legutóbb a váciak kaptak egy adagot Kolodko Mihály munkáiból. Mária Terézia látogatása és Petőfi váci vonatozása is szoborformát öltött az elmúlt hetekben, ahogy arról korábban be is számoltunk.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!