Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Igor Ojsztrah

Elhunyt Igor Ojsztrah

Hosszan tartó betegség után, 90 éves korában, augusztus 14-én elhunyt Igor Ojsztrah – számolt be a classicalmusicnews.ru.

Igor Ojsztrah 1931. április 27-én született Odesszában. Édesapja David Fjodorovics Ojsztrah világhírű hegedűművész, édesanyja Tamara Ivanova zongorista volt. Első tanára az édesapja volt, de a háború miatt tanulmányai félbeszakadtak. 1943-ban tudta csak folytatni a tanulást, majd a moszkvai Központi Zeneiskolában tanult. 1948-ba mutatkozott be a közönség előtt. Tanulmányait 1949 és 1955 között a Moszkvai Konzervatóriumban folytatta. Ebben az időszakban számos nemzetközi versenyet is nyert, többek közt  Budapesten és Poznańban.

1958-ban csatlakozott a konzervatóriumhoz apja segédjeként, 1965-től pedig önállóan tanított. 1996-ban a Brüsszeli Királyi Konzervatórium professzora lett.

Pályafutása során gyakran lépett fel európai és amerikai koncerteken. Több alkalommal családtagjaival állt színpadra: adott koncertet édesapjával, feleségével Natalja Zertsalova zongoraművésszel, és fiával, Valeríjjel, aki nagyapja és édesapja nyomdokait követve szintén hegedűművész lett.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!