Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Április 21., 19:00 – Bartók-est a Concerto Budapesttel és a...

Közvetítés – Április 21., 19:00 – Bartók-est a Concerto Budapesttel és a Keller Kvartettel

A Filharmónia Magyarország virtuális koncerttermében ezúttal a Concerto Budapest és a Keller Kvartett Bartók-estjét hallhatjuk, amelyet a székesfehérvári Vörösmarty Színházból közvetítenek április 21-én. A hangverseny a megszokott módon 19 órakor kezdődik, és megtekinthető a Filharmónia Magyarország, valamint a Papageno online felületein.

- hirdetés -

A Concerto Budapest, Magyarország egyik vezető nagyzenekara történelmi múlttal és fiatal zenészek dinamizmusával rendelkezik. Nagyívű, innovatív műsorszerkesztésével és egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zenei életbe. Az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is kaptak meghívást. A klasszikus művekből álló repertoárjukat kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok színesítik.

- hirdetés -

A Keller Kvartett tagjai Keller András hegedűművész, Környei Zsófia hegedűművésznő, Homoki Gábor brácsaművész és Fenyő László csellóművész. A zenekart 1987-ben alapító Keller András úgy fogalmazott, azért zenélnek, hogy az embereknek bátorságot, hitet, reményt és vigaszt adjanak, hogy jobb legyen az életük. Az együttes zenei kíváncsisága kiterjed a különböző műfajban alkotó zenészekkel és zeneszerzőkkel való találkozásra.
Keller András és a Concerto Budapest művészei Bartók vonósokra írt műveiből állították össze a székesfehérvári koncert műsorát.

A hangverseny a zeneszerző 3. vonósnégyesével veszi kezdetét, mely a legrövidebb ilyen műfajú alkotása. Ezt követi a 44 hegedűduó, amit Bartók a harmincas évek elején fejezett be, s bár pedagógiai céllal íródott, ezúttal nem az egyéni technika megtanulása, sokkal inkább a kamarazenélés alapjainak lefektetése volt a gyűjtemény célja.

Concerto Budapest
Concerto Budapest

A hangverseny egy válogatással kezdődik a 44 hegedűduóból, amit Bartók a harmincas évek elején fejezett be, s bár pedagógiai céllal íródott, ezúttal nem az egyéni technika megtanulása, sokkal inkább a kamarazenélés alapjainak lefektetése volt a gyűjtemény célja. Ezt követően a 3. vonósnégyes következik, mely Bartók legrövidebb ilyen műfajú alkotása. A koncertet a vonószenekarra írt Divertimento zárja: bár a mű nagyon közel született a borús hangulatú 6. vonósnégyeshez, ezúttal mégis az életigenlés az uralkodó érzelem a darabban. Mint sok más művét, ezt is a svájci karmester, Paul Sacher rendelte kamarazenekara számára. A Divertimento régebbi korok zenéjét idézi fel, mégis ízig-vérig bartóki alkotás.

Kövesse az online hangversenyt a Filharmónia Facebook-oldalán, Vimeo- vagy YouTube-csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán! Az élő koncertközvetítések ingyenesek és bármikor visszanézhetőek a Filharmónia YouTube-csatornáján. Látogasson el a Filharmónia weboldalára, ahol minden információt megtalál a streamkoncertekről.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!