Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Fesztiválok és díjátadók - indul az új zenei és színházi évad

Fesztiválok és díjátadók – indul az új zenei és színházi évad

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak – de a fesztiválszezon szerencsére nem akar véget érni, sőt csak most érünk a sűrűjébe, hiszen tart az Európai Hidak 2018, az Ars Sacra Fesztivál, amit idén filmfesztivál is kiegészít. A kritikusdíj átadójával, illetve a Színházak éjszakájával pedig elindul a színházi évad.

Kik voltak a 2017/2018-as színházi évad legjobbjai?

- hirdetés -

A Színházi Kritikusok Céhe idén 39. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A várományosok között az idei rekorder a Radnóti Miklós Színház: az Egy piaci nap és a III. Richárd összesen kilenc kategóriában várományos. Öt-öt kategóriában van jelen a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Vígszínház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház két négy kategóriában esélyes. A Katona József Színház három előadása is a legjobbak közt szerepel. A nyertesek, illetve a Színházi Dramaturgok Céhe által legjobbnak ítélt magyar dráma csak a Szabó Réka rendezte esten derülnek ki. A gálán átadják a Színházi Kritikusok Céhe életműdíját is, amelyet Lázár Kati kap.

A díjátadó nyilvános, színházrajongóknak a lehető legjobb alkalom az évadindításra! Az egyszeri és megismételhetetlen eseményt Szabó Réka rendezi, közreműködik a Tünet Együttes.
Az eseményre jegyek itt vásárolhatók.
Ismerje meg a várományosok listáját blogunkból!

Híres vagy, hogyha ezt akartad – és mi van, ha nem így akarta?

- hirdetés -

Van-e celebkultúra és vannak-e kultúrcelebek? Mit jelent ma ismert embernek lenni? Ki meddig engedi be a sajtót egy előadás, film, sorozat promóciója érdekében? Hol vannak az egyéni komfortzónák határai? Bulvárvilág dilemmáktól a rémtörténetekig. Erről beszélget a Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozata, a Jó kérdés évadnyitóján a Katona József Színházban Veiszer Alindával Hernádi Judit, Ónodi Eszter és Scherer Péter. A program szeptember 22-én 15 órakor kezdődik a K:antinban.

Jótékonysági koncert a Szól a szív… Alapítványért

A Klassz a pARTon! fesztivál egy különleges hangverseny erejéig a Balatonról Budapestre teszi át székhelyét: a 30. születésnapját ünneplő „Szól a szív …” Alapítvány javára rendezendő koncerten szeptember 18-án a Zeneakadémia nagytermében Érdi Tamás és francia művész barátai, a Quatuor Hermès tagjai Beethoven, Brahms, Kodály és Schumann műveivel lépnek közönség elé. Az évforduló alkalmával azokhoz a segítőkész emberekhez SZÓL A SZÍV, akik évtizedek óta a legtöbbet tették a gyerekekért, és akik a mai napig életben tartják és működtetik az Alapítványt.

Érdi Tamás: „Jövőre a gyerekekre koncentrál majd a Klassz a pARTon!”

Szólóest ősbemutatókkal

Egy magyarországi bemutató és egy ősbemutató mellett Ravel, Bartók és Britten művei hangzanak el Koltai Katalin gitárművész estjén szeptember 17-én hétfő este 6 órakor az OIK Zeneműtárában. A gitárművésznek számos szerző dedikálta műveit, ezen az estjén Alessio Elia Magyarországon korábban nem játszott Extended moment című műve, Sztojanov Georgi gitárszvitje és Bethlenfalvy Bálint Felhőjáték című művének ősbemutatója is elhangzik.A műsor részét alkotja a huszadik századi gitárirodalom egyik ikonikus, bár Magyarországon ritkán játszott darabja, Benjamin Britten Nocturnal című műve is.

Születésnapi ajándék a zeneszerzőnek

George Gershwin születésének szeptember 26-i, 120. évfordulójára jelenik meg Karosi Júlia legújabb albuma, amelyen a népszerű, jól ismert dalok új, modern, különleges hangzásvilágban hallhatók a fiatal jazz énekesnő előadásában. A lemezbemutató koncert szeptember 21-én 19 órakor kezdődik a Magyar Rádió Márványtermében, ahol – mint a lemezen – a Karosi Júlia Quartet és az RTQ vonósnégyes zenészei játszanak.

Gershwin-albumot készített Karosi Júlia

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.