Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Fókuszban a tehetségek – #Papagenda

Fókuszban a tehetségek – #Papagenda

A jövő héten két nagy koncerttermünkben is a tehetséggondozás és a felfedezés kerül a középpontba: a Müpában a jazz, a Zeneakadémián a klasszikus zene legizgalmasabb fiatal előadóit ismerhetjük meg. Természetesen a már befutott művészekről sem feledkezünk el!

Amerikai barokkspecialista a budavári orgonánál

- hirdetés -

2017-ben, a Budavári Evangélikus Templomban épült meg Magyarország legnagyobb barokkorgonája. Ezúttal a houstoni Bach Társaság Zenetudományért felelős igazgatója, Christopher Holman orgonaművész szólaltatja meg a hangszert a templom állandó, „első vasárnapi” orgonaestjeinek következő alkalmán, február 3-án 18 órakor. Nem csak személye kiemelkedő jelentőségű, de műsora is rendhagyó, J. S. Bach és J. Ch. Bach művei mellett felcsendül Mozart Exsultate jubilate szólómotettája is a saját átiratában, felesége, Cynthia Holman énekművész közreműködésével.

Világjáró művészek a Márványteremben

- hirdetés -

Ezúttal Kovács István, a kiváló basszista válogat a dalrepertoár fontos darabjaiból, az esten felcsendülnek Heinrich Heine verseire írt dalok, részletek hangzanak el Schubert Hattyúdalok című műveiből, és szintén hallható lesz Schumann kompozíciója, A költő szerelme is. A február 5-i hangversenyen zongorán közreműködik Selmeczi György.

Mozart-összkiadás élőben

Az Összkiadás élőben sorozat negyedik hangversenyén a Zeneakadémián, február 7-én Szabadi Vilmos és Farkas Gábor közreműködésével a három Stadler által befejezett szonátatöredék mellett felcsendül Mozart két 1781-ben, Bécsbe érkezése után nem sokkal keletkezett kéttételes darabja, illetve az 1784 áprilisában készült B-dúr szonáta, mely Regina Strinasacchi mantovai hegedű- és gitárművésznő számára készült. A legenda szerint a bemutatót az itáliai vendégművész bécsi koncertjén, egy héttel a mű elkészülte utánra tervezték, Mozartnak azonban csak arra volt ideje, hogy a hegedűszólamot leírja, a zongoraszólamot üres kottapapír előtt ülve játszotta.

Várdai István, Vigh Andrea és a Manchester Camerata

Takács-Nagy Gábor

A csaknem fél évszázados múltra visszatekintő Manchester Camerata megalakulása óta az egyik legszínvonalasabb brit zenekar, a világ legjobbjai közé azonban Takács-Nagy Gábor művészeti vezetése emelte. A Bartók–Pásztory-díjjal kitüntetett karmester elmondása szerint a határtalan bizalom az, ami ilyen eredményessé teszi közös munkájukat. A jazz és a populáris irányzatok felé is nyitott kamaraformáció Takács-Nagy Gábor vezetése alatt nőtte ki magát. Február 6-i koncertjükön a Zeneakadémián ugyanúgy Várdai Istvánnal, játszanak, mint 2015-ös budapesti fellépésükön, aki Haydn, valamint tanítványa (az Esterházy zenekar első csellistája), Antonín Kraft egy-egy versenyművét játssza majd. A zenekar Mozart 39. szimfóniája mellett Debussy szakrális és profán táncát Vigh Andrea közreműködésével adja elő.

Jazztehetségbörze

Három napon keresztül, február 8-án, 9-én és 10-én a Müpában szinte minden a jazzről szól: konferenciák, workshopok és persze rengeteg ingyenes koncert vezet be a műfaj rejtelmeibe, ismertet meg a feltörekvő muzsikusokkal. Vasárnap este, a showcase zárásaként – Ben Monder gitárossal – Karosi Júlia lép fel a Fesztivál Színházban, aki 2014-ben New Yorkban megjelent lemezén kezdett behatóbban foglalkozni zenei gyökerei és a jazz kapcsolatával. Az így született saját szerzemények és népdalfeldolgozások nagyon pozitív kritikai visszhangra leltek itthon és a tengerentúlon egyaránt. Ezen felbuzdulva az énekesnő tovább kezdett kutatni a zenei kultúránkba mélyen beágyazott inspirációs forrás után: Bartók és Kodály művei adtak neki új ihletet. 2018-tól a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként Bartók és Kodály műveinek vokális átiratain dolgozik, amelyekből ezen a koncerten is hallhat ízelítőt a közönség.

[irp posts=’13409′]

Seherezádé a BDZ-vel

Bozsik Yvette készített koreográfiát Rimszkij-Korszakov keleti ízekkel fűszerezett zenekari szvitjéhez, amely kortárs táncbemutatót a Stanley Kubrick filmrendező által legendássá tett Strauss-mű, az Imígyen szóla Zarathustra előz meg Guido Mancusi vezetésével. A különleges összművészeti koncert február 9-én lesz a Müpában.

A tehetség napja

A Tehetség napja, a Zeneakadémia családi eseménye idén is igazi különlegességeket tartogat az érdeklődők számára február 10-én. A kiemelkedő fiatal tehetségek koncertjei mellett filmvetítés, előadás és kerekasztal-beszélgetés is várja az érdeklődőket. Mindemellett bepillanthatnak dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora hárfa-, Dr. Eötvös József tanszékvezető gitár-, Dráfi Kálmán tanszékvezető zongora- vagy Fassang László tanszéki csoportvezető orgonaórájára a világ talán legszebb tantermében.

[irp posts=’50528′]

Ingyenes koncertek 2019. február 4. és 10. között

február 4.
19.00 Zeneakadémia, Solti terem – A koreai EWHA Womans University és a Zeneakadémia hallgatóinak kamarakoncertje

február 5. 
15.00 Zeneakadémia, Előadóterem – A koreai EWHA Womans University és a Zeneakadémia hallgatóinak hangszeres minikoncertje

február 8.
18.00 Zeneakadémia, X. terem – Szlovén-magyar est

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.