Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ha libabőrös lesz egy szonáta hallgatásától, az ön agya biztosan különleges

Ha libabőrös lesz egy szonáta hallgatásától, az ön agya biztosan különleges

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ugye ismerős az érzés, hogy egy zenemű hallgatása közben az összes szőrszálunk égnek mered? Egy kutatás szerint, akik érzékenyebbek a zenére, intenzívebb érzelmek megélésére képesek, így a zenehallgatás akár depresszió ellen is gyógyír lehet.

- hirdetés -

Matthew Sachs, a Harvard diákja arra kérdezett rá egy pár éve publikált kutatásában, hogy mi lehet az oka, hogy egyesek beleborzongnak a zenei élményekbe, másokra azonban nem hat ilyen erősen a zene. Az általa vizsgált személyek fele érezte ezt a különös bizsergést, a csoport másik részéből azonban nem váltott ki ilyen zsigeri reakciókat a zenehallgatás.

Ide kapcsolódik:
A Y generációnak jobban megy a munka zenehallgatás közben?

Sachs arra jutott, hogy a zenére jobban rezonálók agyában több olyan rostot találni, amelyek az érzelmek kifejlődéséért, illetve a hallás ingerének feldolgozásáért felelősek, és ezek ráadásul hatékonyabban is kommunikálni egymással.

Az eredmény egyszersmind azt is jelenti Sachs szerint, hogy a zenétől libabőrözők közé tartozók sokkal intenzívebb érzelmek megélésére képesek.

A tanulmány végső következtetése pedig, hogy mivel a zenehallgatás segít az érzelmek kifejezésében, a depresszióval küzdők számára is segítséget nyújthat a zeneterápia.

(Via Indy100.com)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X