Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Koncertszínház Mundruczó Kornéllal

Koncertszínház Mundruczó Kornéllal

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Mundruczó Kornél két évvel ezelőtt bemutatott Schubert-feldolgozása az Óbudai Danubia Zenekar és Szemenyei János előadásában tér vissza Budapestre május 12-13-án.

Hans Zender  1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után, az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Érzékibbé hangolta a versek akusztikáját, szinte érezni, ahogy arcunkba vág a fagyos szél.

A kávézóban május 12-én 19 órától Molnár Szabolcs zenetörténész tart előadást “Schubert nyomában – iránytű nélkül” címmel.

- hirdetés -

“A Téli utazás számomra az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire. Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle. Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És hogy feltegyem a kérdést, vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?

A videoinstalláció filmkockái valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítették meg. A velük töltött idő inspiratív tapasztalat volt, amely egy-egy sokatmondó jelenet segítségével szembesített bennünket megannyi ember alapvető egzisztenciális problémáival.

Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni. A menekültek általános bizonytalansága, strukturálatlan létezése, szinte öntudatlan vegetálásának réme vagy valósága mögé a zene teszi ki a felkiáltójelet.” – fogalmazott Mundruczó Kornél, a koncertszínház rendezője.

Játsszon a Papageno.hu facebook oldalán és nyerjen páros belépőt a május 13-i előadásra! A helyes választ a játék facebook posztja alatti kommentben várjuk.

Kérdésünk:

Ki volt az a zeneszerző, aki átírta Schubert Téli utazás című dalciklusának zongorakíséretét kiszenekarra?

  • Helmut Lachenmann
  • Michael Gielen
  • Hans Zender

Mikor: május 13. 20:00

Hol: Trafó

További információk ide kattintva.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X