Papageno Radio
Promóció Múlt, Jelen, Jövő találkozása – In memoriam Szokolay Sándor

Múlt, Jelen, Jövő találkozása – In memoriam Szokolay Sándor

Az In memoriam Szokolay Sándor hangverseny mottója: „Múlt, Jelen, Jövő találkozása”. A különleges emlékhangverseny december 9-én vasárnap 18 órakor, a Vigadó Dísztermében kerül megrendezésre. A zeneszerző halálának 5. évfordulóján a fiatal alkotók és előadók lelkesedése és lendülete hivatott megidézni Szokolay halhatatlan szellemiségét.

Ez év tavaszán a Szokolay Sándor Alapítvány zeneszerzőversenyt hirdetett fiatalok számára. A Szokolay InspirArt – SZIA pályázat a 21 év alatti alkotókat szólította meg, három korcsoportban.

Az emlékhangverseny első felében a díjnyertes pályaművek szólalnak meg az alkotók és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei előadásában.

A legifjabb versenyző a 8 éves Kovács Gregor, de a díjazottak között szerepel Oláh Patrik Gergő is, aki már több országos versenyen bizonyította a tehetségét.

A Szokolay Alapítvány kezdeményezéséhez a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató program is csatlakozott, és három különdíjat ajánlott fel a közönségdíjas alkotóknak.

Véget ért a Szokolay Sándor Alapítvány zeneszerzőversenye

A hangversenyen 12 nagyreményű „zeneszerzőjelölt” díjnyertes darabját mutatják be: Balázs Gergely, Csernovszky Márk, Faragó Dániel, Grimaldi Giulio Benedek, Kiss Nóra Dorottya, Kovács Gregor, Kováts-Szőcs Benedek, Oláh Patrik Gergő, Papp Mátyás, Stefán Dávid János, Urbán Kristóf és Varga Nadin alkotásait.

A koncert második felében Szokolay ritkán hallható művei szólalnak meg. Kuriózumnak számít a Missa Brevis férfikarra. Nem bővelkedik a műfaj hasonló kompozíciókban, ráadásul a Szent Efrém Férfikar előadása magyarországi bemutatóként jegyzett. Banda Ádám hegedűművész tolmácsolásában a rendkívül virtuóz 2. Szólószonáta kivételes erőpróba az előadó számára. A szonáta a zeneszerző főhajtása legnagyobb példaképei, Bach és Bartók előtt.

Közreadják Szokolay Sándor személyes levelezését

Több szempontból is különleges, zenei csemege zárja a koncertet, a II. Vonósnégyes. Az előadók személye legalább olyan izgalmas, mint a zenemű. Kelemen Barnabás és Kokas Katalin ifjú, külföldi partnereik Dmitry Smirnov és Mon-Puo Lee társaságában állnak pódiumra.

Közismert a Kelemen-Kokas házaspár elkötelezettsége a vonósnégyes és a kortárs zeneművek bemutatása iránt. Ebben a felállásban most hallhatja őket először a közönség. A hét tételes kvartett a vonóshangszer technikai lehetőségeinek széles palettáját ötvözi, szélsőséges zenei karakterekkel. A mű és az előadók rendkívüli egymásra találása lehengerlő hatást ígér.

Szokolay Sándor a Kodály módszer elkötelezett híve volt, az élmény alapú ének-zene oktatás jelentőségét fáradhatatlanul hangsúlyozta. Nem lehetne szebben emlékezni a zeneszerzőre, mint a fiatal, lelkes alkotók és előadók, Szokolay inspirálta előadásával.

A nonprofit kezdeményezésnek köszönhetően, a reprezentatív hangversenyen való részvétel (a szabad helyek függvényében), csupán regisztrációhoz kötött, melyet az [email protected] címre várnak a szervezők.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!