Papageno Radio
Promóció L’homme armé – hanggal „felfegyverzett” férfiak a Müpában – Játék

L’homme armé – hanggal „felfegyverzett” férfiak a Müpában – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Folytatódik a Honvéd Együttes megalapításának 70. évfordulója tiszteletére elindított jubileumi évad. A február 26-i estén a Müpában a házigazda szerepét a Honvéd Férfikar tölti be.

A „L’homme armé” cím egyrészről utal a Férfikar nevében hordozott „katonás” létre, másrészről jelez egy közismert középkori dallamot is, amelyet Gyöngyösi Levente és Vajda János is idéz művében. A Férfikar tagjai bár hivatásukat tekintve énekművészek, mégis jogos elvárás, hogy egy-egy koncertjük alkalmával a katonalét zenei vonatkozásaiból is ízelítőt adjanak.

A február 26-i koncerten elhangzó művek a katonasors különböző aspektusait mutatják be, ezzel is visszatekintve saját történelmükre és megalakulásuk kezdeti időszakára. Az érzelmek széles spektrumát élhetjük át, erős, drámai és érzelemdús, valamint lágy és kifinomult hangzásokon keresztül.

Gyöngyösi Levente Katonasiratója – amely mordvin és zürjén katonabúcsúztató szövegekre íródott, Strausz Kálmán karigazgató felkérésére – és Tolcsvay László Testamentom című oratóriuma – amely a magyar történelem tragikus pillanatait dolgozza fel, kiegészülve a Kossuth-díjas koreográfus, Zsuráfszky Zoltán ihlette táncelőadással – egyaránt a katonalét drámaiságát hivatott megmutatni. A vidámságát pedig egy humoros történetet elbeszélő kantáta, Vajda János Szent Péter meg a zsoldosok című zeneműve fogja képviselni. A koncert érdekessége még, hogy mindhárom darab ősbemutatója a Honvéd Férfikar nevéhez fűződik.

Így fütyülnek Vajda János zsoldosai

Így fütyülnek Vajda János zsoldosai! 🎶🎼😗L'homme armé a Müpában.2020. 02. 26. 19:30https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/l-homme-arme-70-eves-a-honved-ferfikar-2020-02-26_19-30-bbnh

Közzétette: Honvéd Férfikar – 2020. január 31., péntek

Műsor:

 

2020. február 26. (szerda), 19:30, Müpa


 

Gyöngyösi Levente: Katonasirató (kantáta)

Vajda János: Szent Péter meg a zsoldosok (kantáta)

Tolcsvay László: Testamentom (oratórium férfikarra és szimfonikus zenekarra, koreográfus: Zsuráfszky Zoltán)

 

Közreműködik: Vizin Viktória (mezzoszoprán), Nyári Zoltán (tenor), Kovács István (basszus), Honvéd Férfikar, Magyar Nemzeti Táncegyüttes (művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán), Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Riederauer Richárd

Riederauer Richárd karnagy gondolatai a koncerthez: „Amiatt esett választásom ezekre a művekre, mert valamennyiben fellelhető egyfajta személyes szál, melyen keresztül valóban átélhető a katonalét mindenféle aspektusa. Hiszen a mi 70 éves gyökereink is ide vezethetőek vissza, amelyre mindig nagy tisztelettel emlékezünk. Természetesen emellett még külön öröm számomra, hogy ezeket a műveket az ősbemutató után ismét előadhatjuk.”

Honvéd Férfikar

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán! A kérdésünkre február helyesen válaszolók között 1 páros jegyet sorsolunk ki a február 26-i koncertre.

 

Kérdés: A koncerten elhangzó zeneművek közül melyikben szerepel a videóban elhangzó dallam?

 

A) Tolcsvay László: Testamentom

 

B) Vajda János: Szent Péter meg a zsoldosok

 

C) Gyöngyösi Levente: Katonasirató

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X