Papageno Radio
Promóció Az SZFE modellváltásáról határon túli magyar színművészeti egyetemek oktatóival

Az SZFE modellváltásáról határon túli magyar színművészeti egyetemek oktatóival

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nem csupán a színházszakmai közvéleményt foglalkoztatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltása. A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés sorozatában folyamatosan, külső és belső nézőpontből is vizsgáljuk az intézmény aktuális helyzetét. Ezúttal a három határon túli magyar nyelvű színművészeti egyetem tanárait kérdezzük arról, hogyan látják az eseményeket.

Első alkalommal Bagossy László az SZFE tanára és Derényi András felsőoktatás-kutató volt a vendégünk, akikkel a strukturális átalakítás, az alapítványi rendszer és az egyetemi autonómia témáit jártuk körbe. Őket három fiatal alkotó követte, Vilmos Noémi végzős rendező szakos hallgató, Kelemen Roland, aki Erasmus-ösztöndíjas vendéghallgató, valamint Nagy Márk, aki a Radnóti Színház művésze, korábban a Nemzeti Színház tagja volt, diplomáját pedig Kaposváron szerezte. A harmadik beszélgetésen két első évfolyamos osztály vezetője, Hegedűs D. Géza és Horváth Csaba, valamint a filmes képzésen oktató Báron György osztotta meg velünk a félév oktatásának tapasztalatait.

Ezúttal ismét nézőpontot váltunk, hiszen Seres Gerda újságíró, a Kultúra.hu munkatársa beszélgetőtársai a határon túl magyar nyelven oktató színművészeti egyetemek oktatói lesznek: Béres András, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, az intézmény korábbi rektora Doktori Iskolájának volt vezetője; Táborosi Margaréta, aki az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára, ott szerezte színészdiplomáját, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzett fizikai színházi rendezőkoreográfus szakon, jelenleg pedig Újvidéken tanít, az SZFE-n pedig a Doktori Iskolája hallgatója; valamint Visky András, aki a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára.

A beszélgetés felvétele 17 órától elérhető a Jó kérdés Facebook-oldalán és a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján.  

A sorozat támogatója az NKA és az MMA 

Promóció

Stream és színház

X
X