Papageno Radio
Címlap Atomfizikus balerina készített koreográfiát egy ipari robotnak

Atomfizikus balerina készített koreográfiát egy ipari robotnak

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Los Angeles-i születésű Merritt Moore nem átlagos balerina. Amellett, hogy táncolt a Norvég Nemzeti Balett, az Angol Nemzeti Balett, a Boston Ballet, a Zürichi Balett előadásaiban, a Harvardon diplomázott, és Oxfordban szerzett doktori fokozatot atom- és lézerfizikából.

Merritt Moore a tavaszi karantén kezdetére tért vissza Londonba a hathetes harvardi ösztöndíjából, ahol a tánc és a robotok kapcsolatát kutatta, így talán nem is lepődünk meg azon, amire a lezárások alatt jutott. A balerina szerint ugyanis a robotok segíthetik a próbákat a pandémiás időszakokban, ők lehetnek a táncosok partnerei a gyakorlásban.

Ide kapcsolódik:
Hogyan alkalmazhatóak napjaink új technológiái a mozgásművészetben?

Augusztusban kapott egy ipari robotot, amit Baryshnibotnak nevezett el, és egy duettet koreografált kettejüknek. Merritt Moore elmondta, első látásra egyáltalán nem impresszív a gyártósorokon használt robotkar, de jelentős potenciált rejt az, hogy sokféle mozdulatra képes. A fizikus táncosnő szerint egy robotot koreografálni olyan, mint egy puzzle-t kirakni: ki kell találni a hat ponton – mint hat ízülettel – összekapcsolódó robot mozgását úgy, hogy az a fej, a kezek, a lábak és a test mozdulatait imitálja.

A balerina a TikTokról tanult egyszerű mozdulatokat programozott a robotba, egy 15 másodperces mozdulat betáplálása minimum öt órát vett igénybe. Merritt Moore azonban nem sajnálta az időt, Baryshnibot már bonyolultabb mozgássorokra és többféle táncstílusra is képes. Improvizálni természetesen nem tud a gép – aminek Moore legnagyobb bánatára sosem kell szünetet adni, mert egyszerűen képtelen elfáradni -, de a balerina szerint az, aki a karban töltött éveket, pontosan tudja, hogyan alkalmazkodjon.

A munkát az Instagramon és a TikTokon dokumentálta, azaz ezeken a felületeken osztott meg videókat, amiket eddig körülbelül 15 milliószor néztek meg; sőt, innen származik a robot neve is. Az eredményt decemberben Londonban mutatják be. A projekttel Merritt Moore a sztereotípiákat is szeretné lerombolni. Azt szeretné elérni, hogy a művészet és a tudomány közötti határok megszűnjenek, és hogy bebizonyítsa, a tudományos és a technológiai karrier egyáltalán nem zárja ki azt, hogy valaki kreatív, művészi és nőies legyen.

(Pointe)

Promóció

X
X