Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Szubjektív korrajzzal jelentkezik a Bordó Sárkány zenekar új klipjében

Szubjektív korrajzzal jelentkezik a Bordó Sárkány zenekar új klipjében

XX. századi krónikás címmel jelenik meg a napokban a tízéves Bordó Sárkány zenekar új klipje, mely a formáció negyedik lemezének címadó dala lesz.

- hirdetés -

A zenei anyag hangfelvételei, melyen a zenészek éppen az utolsó simításokat végzik az NKA Halmos Béla kollégiumának támogatásával készültek. A dalt, melynek szerzője a zenekar vezetője Dickmann Roland, de a teljes zenekar hozzátette a magáét, szubjektív társadalomkritikának szánták, mely nem csak a szövegből, de a klip vizuális hangulatából, a benne megjelenő történelmi mozaikokból, effektekből is kiderül.

- hirdetés -

Bár a dal a világjárvány előtt néhány hónappal született, a pandémia is hozzájárult a kidolgozás végleges formájához. Az alkotók szándéka annak kifejezése volt, mely a zenekar hangzásvilágában a kezdetektől megjelenik:

ötvözni a középkori zenei jelképeket korunk zenei világával.

A középkori és népi hangszereken játszó zenészek, kizárólag akusztikus hangszereken szólaltatják meg hazánkban egyedülálló zenei világukat. Az új dal legfőbb üzenete az a párhuzam, mely szerint a társadalmat minden korban ugyanazok a vágyak és érdekek mozgatják, ugyanazon jelképek mentén haladunk, a tornyok, a zászlók, a keresztek ugyanúgy megjelennek a mai híradásokban, mint a középkorban, a társadalmi dinamika változatlan.

A dal kritika ugyan, de inkább a figyelmet akarja felhívni arra, hogy az ember nem változik, bár ideje lenne. A klipet a debreceni A Márk Péteri Film készítette, akik a zenekar két másik (Avaldsnes, Legenda) klipjét is jegyzik.

Mint mindannyian, a zenészek nagyon bíznak benne, hogy hamarosan lesz lehetőségük a közönséggel személyesen is találkozni és élőben bemutatni a XX. századi krónikást és a negyedik lemez többi dalát is.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.