Papageno Radio
PR Homonnay Zsolt: „A Nine-ban nincsenek megszokott klisék”

Homonnay Zsolt: „A Nine-ban nincsenek megszokott klisék”

Szeptember 24-én, 25-én és 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a már több alkalommal is elhalasztott Nine – Kilenc című musicalt. A hármas szereposztásban megvalósuló produkció egyik főszereplőjét, Homonnay Zsoltot kérdeztük az elhúzódó próbafolyamatról, a Balázs Zoltán rendezővel való közös munkáról, illetve a szerep és Federico Fellini közötti párhuzamokról.

– Érdekes egybeesés, hogy több mint kilenc hónapja próbálják a Nine című előadást…
– Igen, ez már önmagában egy számmisztikai összefüggés, úgyhogy mindenképpen pozitív kicsengést várunk a kényszerűen kialakult helyzettől. Ennyi idő alatt már egy gyereket ki lehet hordani, nagyjából ez történik velünk is. Sokkal jobban el tudunk mélyülni a karakterekben, a viszonyokban, a dramaturgiában, több finomságot tudunk beletenni az előadásba.

– Mi jut elsőre eszébe a kilences számról?

– Elsősorban ez a kilenc hónapja tartó próbafolyamat, másodsorban pedig, hogy kilenc hónapig tart egy terhesség. A kisfiam már kétéves, de még közelinek tűnik az az időszak, amikor a feleségem várandós volt vele. Ezenkívül ami még eszembe jut, hogy lassan kilenc hónapja diplomáztam rendező szakon.

Homonnay Zsolt
Homonnay Zsolt – fotó: Juhász Éva

– Balázs Zoltán első alkalommal rendez a Budapesti Operettszínházban. Milyen vele a közös munka?

– Amit én színészként gondolok a rendezőről, azt ő maximálisan megtestesíti. A felkészültséget, az egyéni látásmódot, a kivitelezést értem ez alatt, és fontos az is, hogy egyénre szabottan formálja a karaktereket. A darabot hármas szereposztással próbáljuk, és Balázs külön figyelmet fordít az azonos karaktert játszó színészek lelki, fizikai és habitusbeli különbségeire. Ez számomra nagyon szimpatikus és professzionalista hozzáállást jelent.

Ide kapcsolódik:
Az igazság, mint a művészet, a szemlélő szemszögéből létezik – Interjú Balázs Zoltánnal

– Milyennek látja Guido Contini karakterét? Mitől lesz más az ön alakításában?

– Mindannyian ugyanazt a rendezői koncepciót követjük, viszont a saját világunkon keresztül hozzuk létre a figurát. Contini egy rendkívül összetett személyiség: egy művész, egy rendező, egy férj, egy lázas útkereső. Amikor elérkezik az életében egy alkotói válság, elkezd visszanyúlni azokhoz a gyökereihez. Ilyen például a gyerekkora vagy a nőkkel való kapcsolata.

– Milyen szerepet töltenek be a nők Contini életében?

– A körülötte lévő nők – az anyukája, a felesége, a szeretője, a múzsája vagy az újságíró – mind meghatározzák az életét, általuk fejlődik a személyisége. Mindegyikük fontos számára, és művészileg is inspirálóan hatnak rá. Viszont válságot okoz, hogy egyik nőben sem talál meg egyszerre mindent, amire szüksége lenne, ezért újra és újra továbblép.

Homonnay Zsolt
Homonnay Zsolt – fotó: Juhász Éva

– Mitől különleges a Nine, miben tér el más musicalektől?

– Nincsenek benne elvárt, musicalekre jellemző klisék, sokkal inkább olyan, mintha egy prózai mű bizonyos pontjain megjelenne a zene is. Ebből adódóan nagyon érdekes a darab szerkezete zenedramaturgiai szempontból. Például Guido Contininek vannak olyan dalai, amelyek szinte prózai monológok. Vagy azt is említhetném, amikor a szereplő az életét egy barokk operához hasonlítja, és abban a jelenetben valóban elhangzik egy 17. századi operarészlet.

– Mennyire lehet egyenlőségjelet tenni Contini alakja és Fellini élete között, aki a darab alapjául szolgáló 8 és ½ című film rendezője?

– Nem mondanám azt, hogy a 8 és ½ vagy a Nine főszereplője azonos Fellinivel, inkább csak Fellini művészi megtestesülése. Viszont a filmben és a musicalben is megjelenik az a szakmai és magánéleti válság, amire már korábban utaltam. Fellini valóban küzdött azzal, hogy a sikerei után merre haladjon tovább, anélkül, hogy ismételné önmagát.

* Az interjút Homonnay Zsolttal Tuska Borbála készítette.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!