„Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki.” Így jellemezte Karinthy Márton, Karinthy Frigyes unokája a Hadik Kávéházat. Azt a szellemi és kulturális központot, amely Karinthy, Kosztolányi, Déry, Móricz és Bőhm Aranka törzshelye volt.
A kávéház 2010-ben éledt újjá, és azóta irodalmi estek, művészeti beszélgetések, zenei produkciók és kiállítások állandó otthona. A Hadik küldetése a jelentős, és egyedi nemzeti kultúrkincs és hagyomány megőrzése, ápolása, és továbbvitele. Ennek megfelelően az elmúlt tíz évben sok száz kulturális esemény, kiállítás, koncert, rendhagyó irodalomóra és egyéb rendezvény, aktivitás helyszínéül szolgált.
A Hadik programjaival célunk, hogy megőrizzük a régi kávéházi hangulatot, és igazi közösségi élményt biztosítsunk a hozzánk látogatók vendégeknek. Tesszük mindezt olyan aktivitások mentén, ahol az irodalom, a kultúra és a gasztronómia kéz a kézben járnak. Kiemelt programunk a három éve nagy sikerrel futó Hadik Brunch, ahol Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője kortárs írókkal beszélget frissen megjelenő köteteikről. A beszélgetés eltér a klasszikus pódiumbeszélgetésektől, hiszen szombat délelőtt oldott hangulatban zajlik. A vendégek együtt reggelizhetnek kedvenc szerzőikkel, az ételekről pedig Apor Bálint, a Hadik é Szatyor Bár séfje gondoskodik.
A gasztronómia és irodalom ötvözése szintén régi hagyományokon alapul. Karinthy Márton így mesélt Karinthy Frigyesről: „Mohón, kicsit falánkul evett – körözöttet, rokfortot, ilyesmit saját kezűleg készített el. Gusztussal, sokáig keverte az ízletes pépet. A kenyérből nem szelt karéjokat, hanem törte. A levest szerette csészéből inni. Az utolsó években az evés kettős mámort jelentett számára.”
Az idei év egyik legnépszerűbb sorozatával tisztelegtünk Karinthy előtt, és reagáltunk az ételkritika kissé kikopott műfajára is. A Betűleves című sorozatban a Fiatal Írók Szövetségének tagjai ették versbe vagy prózába a Szatyor Bár étlapját. Olyan ételek kerültek terítékre, mint a panko morzsában sült csirke, a Hadik híres és közkedvelt sztrapacskája, de olyan különleges fogások is, mint a malac szűz puliszkával, mogyoróval, juhtúróval és savanyított zöldségekkel.
Ebből a rövid felsorolásból is kitűnik, hogy a Hadik és Szatyor Bár kínálatának különlegességét az adja, hogy mindenki felfedezheti a kedvenc ételeit. Az is, aki a hagyományos konyhát kedveli, és az is, aki bátran kóstol különleges alapanyagokat. Apor Bálint, a Hadik és Szatyor Bár fiatal séfje tudatosan törekszik arra, hogy a nagy klasszikusok megjelenjenek az állandó étlapon, de a kísérletezés öröméről sem mond le. A változatos kínálat megalkotására és fenntartására a szezonálisan megújuló séf ajánlat, illetve gyakran frissülő étlap biztosítja a lehetőséget
Aki változatos és színes programokra vágyik, annak a Hadik és Szatyor Bár tökéletes választás, hiszen a minőségű gasztronómia mellett lehetősége nyílik olyan remek programok közül válogatni, mint a havonta jelentkező Hadik Brunch Ott Annával, a Sorsok között Orvos-Tóth Noémivel, az újító szándékú Éjjeli Színház, ahol megidézzük Karinthy szellemét, és éjfélkor nyitjuk ki a Szatyor Bárt, de önálló irodalmi sétával is várjuk az érdeklődőket. Mindemellett gondolunk a legfiatalabbakra, és rendszeresen tartunk rendhagyó irodalomórákat, valamint irodalmi kvízeket.
Célunk, hogy fenntartsuk az utókornak a Hadik által képviselt eszmeiséget, mindezt modern, friss, 21. századi köntösbe bújtatva.