Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik A New York-i Guggenheimtől a folk-kocsmakvízig – Papageno Klasszik

A New York-i Guggenheimtől a folk-kocsmakvízig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása április 3-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Kövesi Eszterrel, Nagy Zsuzsannával, Németh Dórával és Szöllősi Annamáriával.

Varázslatos Magyarország

- hirdetés -

A Varázslatos Magyarország természetfotós pályázatára évek óta sok ezer ember jelentkezik, hiszen az egyedülálló fotós megmérettetésen 9 hónapon át versenyezhetnek a havi díjakért, majd az év végi dobogós helyezésekért. A VM csapata a héten, március 30-án egy online díjátadó keretében jelentette be, hogy kik lettek a tavalyi évad legsikeresebb fotósai és különdíjasai.

- hirdetés -

Az esemény különleges helyszínen, különleges vendégekkel és nagy bejelentésekkel zajlott: a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található Prédikálószéknél, a háttérben a Duna kanyarulatával és a Börzsöny magaslataival. Az eseményen személyesen is részt vett a három legsikeresebb és nemzetközi szinten is elismert magyar természetfotós, Máté Bence, Daróczi Csaba és Potyó Imre.

A sikereiken túl közös mindhármukban, hogy a VM elmúlt évtizedében csak ők álltak az első helyen. A dobogósok sikerük titkáról, a természetfotózásról és a jó természetfotó kulcsáról beszélgettek a VM csapatával. Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója fontos bejelentéseket tett: a VM új zsűritagokkal bővül, továbbá, a 2021-es évadot már egy teljesen új pályázati honlappal, illetve megújult arculattal kezdik április 5-től.

Kövesi Esztert, a Varázslatos Magyarország kommunikációs vezetőjével arról is beszélgetünk, milyen témát választottak a legtöbben az elmúlt évben; mely korosztály képviselte magát; kik lettek a nyertesek; milyen üzenettel érkezett a három ismert természetfotós és kikkel bővült a neves zsűri?

Online tárlatvezetés a Guggenheimben

Tárlatvezetés formájában április 8-án ellátogathatunk New Yorkba, a Guggenheim Múzeumba, amelyet 1939-ben alapítottak a modern művészetek számára. Ez a legrégebbi és legismertebb a Guggenheim-múzeumok között. Az épületet Frank Lloyd Wright tervezte és 1959-ben adták át. A múzeum gyűjteménye nagyobbrészt az absztrakt művészeteket fogja át, de tartalmaz impresszionista, expresszionista és szürrealista műtárgyakat is. Az online tárlatvezetések felidézik a múzeumlátogatás élményét, egyúttal új ismereteket, érdekességeket osztanak meg a szervezők a világ legismertebb Egyesült Államokbeli művészeti intézményeiben barangolva.

Ide kapcsolódik:
Nézd meg a Louvre teljes gyűjteményét – online!

Az American Corner Pécs szervezésében létrejövő események a kiállítások anyagát könnyebben megközelíthetővé tehetik.  A közelgő New York-i látogatás vezetője, az eseménysorozat állandó szakértője Pusztai Tünde művészettörténész, aki minden tárlatvezetés során más-más beszélgetőpartnerrel indul útnak – ezúttal Nagy Réka klinikai szakpszichológus lesz a vendége. A Guggenheim Múzeum online tárlatvezetése kapcsán Nagy Zsuzsannát, az American Corner Pécs vezetőjét arról is kérdezzük, mit képvisel a szervezet, milyen tematika mentén jönnek létre a tárlatvezetések, és mi lesz a fókuszpontban április 8-án?

Folk-kocsmakvíz a Hagyományok Házában

Húsvét utáni csütörtökön is vár minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó baráti társaságot a Hagyományok Háza folk-kocsmakvíze. Aki komoly, tudományos, feszengő hangulatú versenyre számít, az csalódni fog, mert itt nem a lexikális tudásra, hanem a kreativitásra és vidámságra lesz szükség. A kérdések valamilyen módon a táncházmozgalomhoz, a népművészethez, népi mesterségekhez kapcsolódnak, tehát jó, ha minden csapatban van legalább 1–2 fő, aki ezekben a témákban jártas. A Folk-kocsma kvízt a pandémia időszaka alatt az online térben tartják a szervezők, s mivel így a határok és távolságok megszűnnek, távolabb, akár külföldön élő játékosokat, csapatokat is várnak az eseményre. A játékot szokás szerint Varga Máté vezeti, és természetesen zenei részletek is elhangoznak majd. Az április 8-i esemény kapcsán Németh Nórával, a Hagyományok Háza munkatársával arról is beszélgetünk, mikor indult a folk-kocsmakvíz, milyen tematika mentén épülnek fel a játékok; idén a pandémia okán milyen technikai feltételekkel lehet becsatlakozni; hány csapatot várnak, és milyen felületen zajlik majd a játék?

Szecessziós séta belvárosban

Elegancia és stílusteremtés – szecessziós séta a Belvárosban címmel áprilisban izgalmas sétára indulhatunk Szöllősi Annamáriával. A séta során ízelítőt kaphatunk a külföldi – bécsi, német és francia-belga – irányzatokról és hatásaikról, valamint a magyar szecesszióról is, tehát mindazokról, amelyek meghatározták a 20. század elején a budapesti építészetnek e sajátos tendenciáját. A Belváros, Terézváros, Erzsébetváros, Lipótváros épületei nemcsak a külföldieket ejtik ámulatba, hiszen egy budapesti is rácsodálkozhat egy-egy szépséges épületdíszítésre, egy lépcsőházra vagy homlokzatra. A sétán olyan impozáns épületeket láthatunk, amelyek Magyarországon és a legnagyobb mértékben Budapesten megjelenő szecessziós irányzatok – a belga-francia art nouveau, a német Jugendstil, a bécsi Sezession és a magyar szecesszió – jegyeit mutatják. Megismerhetjük a századfordulós magyar építészet szecessziós mozgalmát és az európai szecessziós építészet jellemzőit, valamint az épületek eredeti funkcióját, illetve történetük érdekesebb epizódjait is. Szöllősi Annamária arról is mesél, a szecesszió, amely a művészetekben is csodálatos alkotásokat hozott, hogyan tudott ilyen gyorsan ennyire népszerűvé válni; kik voltak a legnagyobb mesterek az építészetben; illetve az akkori Európa egyes szecessziós irányzatai hogyan hatottak egymásra?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. április 4-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.