Papageno Radio
Rádió Papageno Klasszik Az Arcus Temporumtól az első lovári nyelvű miséig – Papageno Klasszik

Az Arcus Temporumtól az első lovári nyelvű miséig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Dejcsics Konráddal, Grőber Józseffel, Horváth Zsolttal és Oláh Patrik Gergővel.

A XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát. Liszt olyan művei szólalnak meg augusztus 27–29. között a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek által a Fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel, egyúttal illeszkedve Pannonhalmához.

A Fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiukkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a rendezvénysorozat gerincét adó öt hangverseny programját, továbbá Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon.

A művészházaspár sok szálon kötődik Pannonhalmához, így örömmel vállalták a felkérést. A zenei program mellett idén is szerepet kap az irodalom, a képzőművészet és a spirituális programok, amelyek a szerzetesközösség személyes jelenlétével és az általuk vezetett programokkal bebocsátást engednek az apátság elzárt tereibe, a bencés szerzetesek mindennapjaiba.

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztiválról bővebben blogunkban olvashat.

„Lelket, szemet és fület elvarázsoló élményeknek lehet részese, aki idén is ellátogat a XVII. Arcus Temporumra. Pannonhalma emberléptékű, itt a legtermészetesebb módon szólítjuk meg egymást. A fesztivál neve időíveket jelent és arra utal, hogy ez a közösség visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt kortárs környezetben teszi. Vagy éppen fordítva, egymás mellé helyezi a klasszikus és kortárs alkotást, és a közöttük levő feszültségmezőbe ereszkedik bele. Végeredményben összeköt és feszültséget teremt, inspirál” – vallja Konrád atya, aki az elmúlt öt évben újragondolta az Arcus Temporum hagyományait és kortárs kultúrához való kapcsolatát.

Dr. Dejcsics Konrád bencés szerzetestől, a Fesztivál igazgatójától azt is kérdezzük, mi a mottója az idei fesztiválnak; hogyan kapcsolódnak Pilinszky Jánoshoz; a Csejder-völgyi alkotótáborban kik várják a látogatókat és a tanulni vágyókat; és a monostor mely részeibe tekinthetünk be a Fesztivál ideje alatt?

Kodály Aperitif

Kodály Aperitif néven egy új, kiemelkedő színvonalú, zenei és gasztronómiai élményeken alapuló program indul hamarosan. A Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kodály Központ megnyitásának tízéves évfordulója apropóján idén első alkalommal rendezi meg a vendégváró napokat. A különleges helyszín a Kodály Központ főbejárata előtti tér, a tetőterasz, a zongorabillentyűket idéző főlépcsősor, a park és a környező liget. Az augusztus 18. és 22. között megrendezendő, hagyományteremtő, szabadtéri előadásokat és családi programokat is magába foglaló rendezvény új színt visz Pécs kulturális életébe.

A programsorozat a Pannon Filharmonikusok Rossini-gálájával indul, de fellép többek között a Modern Art Orchestra és vendégei: Szakcsi Lakatos Béla, Dresh Mihály, Gőz László, Szirtes Edina Mókus, Fekete Kovács Kornél és Harcsa Veronika. Az Vagy Nekem címmel Hámori Gabriella, Tompos Kátya és Debreczeny Csaba színművészek, valamint Czutor Zoltán irodalmi estje is vár mindenkit. Augusztus 20-án ünnepi műsort láthatunk a Fonó Zenekarral és a Pannon Filharmonikusokkal, de a zenei élmények mellett gasztro-udvar, borkóstoló, főzőshow, fényfestés és színes gyermekprogramok is várják a közönséget.

Horváth Zsolttal, a Pannon Filharmonikusok igazgatójával arról is beszélgetünk, az elmúlt tíz év milyen változásokat, fejlődési irányokat hozott a Pannon Filharmonikusok együttműködéseiben; a Kodály Aperitif alapgondolata hasonlítható-e a nyári fesztiválokhoz; mit kell tudni a Pécs Hangjai című tematikus zenei sétáról, és milyen különlegességeket tartogat az ünnepi műsor?

Magyarpolányi Passió

A passiójátszás hagyománya Magyarpolányban a 1990-es évek elejére nyúlik vissza. A település 1993 óta ad otthont a Magyarpolányi Passió című passiójátéknak, amelyet a hagyományhoz híven a falu lakói adnak elő festői szépségű kálváriadombjukon. Idén augusztus 19–21. között láthatjuk újra a Jézus szenvedéstörténetét bemutató előadást.

A Polányi Passió fennállása óta több változatban is megrendezésre került más-más rendezők elképzelése alapján. A passiójátékok alkalmával a falu lakói profi színészekké alakulnak át, és a Kálváriadomb festői környezetében varázsolnak vissza minket a bibliai időkbe. Így fordulhat elő az, hogy a naplementét követően a hentes, a mezőgazdász, a polgármester, kicsik és nagyok Húros Annamária korhű jelmezeibe bújva, a kort megidéző díszletek között az amatőr színjátszás magaslatait tárják elénk.

Magyarpolány egy igazi csodafalu, ahol az is megtörténhet, hogy reggel még péksütit veszünk a hölgytől, aki este már Mária Magdolna szerepében nyújt felejthetetlen alakítást a nézőknek. Az előadásokon kizárólag Jézus szerepében láthatunk hivatásos előadóművészt. Dávid Roland énekes-színészt – akit idén második alkalommal láthatunk a darabban – mondhatni Isten is erre a szerepre teremtette: karakterével hitelesen formázza meg Krisztus történetét az utolsó vacsorától egészen a mennybemenetelig.

A Veszprém megyében található, Európa Nostra-díjas helység 2015-től megújult formában várják a nézőket. Az új rendezésű darab forrásanyagaként a szövegírók (Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András) a XVII. századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták. A Magyarpolányi Passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, amelyeknek zeneszerzője Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója, Jászai Mari-díjas rendező.

Grőber József szervezőtől azt is kérdezzük, mi vonzza a helyieket évről évre a Passióhoz; mit érdemes tudni a helyi értékekről; a passiójáték miért ennyire népszerű, és kik vesznek benne részt?

Le Devleske

Nemzetközileg ismert és elismert magyar zenészeket, énekeseket hallhatunk szeptember 1-jén este fél nyolctól a Szent István-bazilikában, ahol a világon elsőként hangzik fel a Le Devleske mise lovári nyelven. A teljes Biblia szövegét csak néhány éve fordították le és adták ki lovári nyelven. A szentmise állandó részeit, amelyeket a nép is énekel, most hiteles zenei megfogalmazásban hallhatjuk különleges, erre az alkalomra íródott kompozíció formájában, élőben a világon elsőként, liturgikus keretek között. Fantasztikus énekesek, nagyszerű kórus, nemzetközileg is ismert zenészek és egy kiváló karmester közreműködésével csendülnek fel a mise dallamai.

A lovári nyelvű szentmise zeneszerzője a mindössze 23 éves, salgótarjáni születésű Oláh Patrik Gergő, aki hétévesen kezdte el zenei tanulmányait szülővárosában, hegedű szakon. A komponálás iránt is ekkortájt kezdett érdeklődni. Középiskolásként a Sugár Rezső Zeneszerzőversenyen második helyen végzett. A következő mérföldkő az volt, amikor 2017-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakára Fekete Gyula tanszékvezető, rektorhelyettes osztályába.

Ide kapcsolódik:
Budapesten mutatják be a világ első lovári nyelvű miséjét

Oláh Patrik Gergő első nemzetközi sikerét zeneakadémista gólyaként érte el a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen, ahol első helyen végzett. Ezt több országos és nemzetközi versenyhelyezés követte, amelyek közül kiemelkedik a Bartók Béla Világverseny, ahol a legjobb tizenkettő közé jutott. A fiatal zenész a 2017-es Sziget Fesztivál Szimfonikus Zenekarának elsőhegedűse volt, majd a következő évtől az együttes művészeti vezetőjeként bekapcsolódott az esemény szervezésébe is.

Oláh Patrik Gergő hivatásának tekinti a zeneszerzést és a roma kultúra terjesztését. Jelenleg a Zeneakadémia mesterszakos hallgatója. 2021 szeptemberében az eucharisztikus kongresszuson hallhatjuk szerzeményét, amely a zenetörténet első lovári nyelvű miséje. A mű alapja a vokális és instrumentális cigányzene; az újonnan lefordított miseszöveget Ferenc pápa hagyta jóvá. Oláh Patrik arról is mesél, kik lesznek a közreműködők az ősbemutatón; mit érdemes tudni a megszólaló kórusokról; milyen forrásokból dolgozott; és mi inspirálta, amikor elkezdte írni a misét?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. augusztus 15-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!