Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Minden nap színház A szülő titkaiért hogyan felel a gyermek?

A szülő titkaiért hogyan felel a gyermek?

Richard Greenberg: Három esős nap – Belvárosi Színház, Orlai Produkció, Budapest

- hirdetés -

Az ember gyerekként többnyire nem látja át a családi viszonyokat. Ebben a darabban egy sikeres építész hagyatékként hátrahagyott irodájában az immár felnőtt gyerekek mint örökösök próbálják felfejteni szüleik titkait. A két korszak, a két generáció alakjait ugyanazok személyesítik meg, ami remek szerepeket kínál, s ehhez itt kitűnő színészek állnak rendelkezésre. Kovács Patrícia ugyanolyan hitelességgel képes eljátszani egy tizennyolc éves, vonzó lányt, mint egy negyvenes, érett asszonyt, s ehhez megvan a férfi-pandantja is: a szintén jelentős karizmával rendelkező Szabó Kimmel Tamás. Az ezúttal hozzájuk csatlakozó Schruff Milán is erős karakter, Novák Eszter rendező pedig képes úgy felépíteni az egyes jeleneteket, ami garantálja, hogy a néző figyelme egy pillanatra se lankadjon.

- hirdetés -

Három esős nap (Schruff Milán; Orlai Produkció) – fotó: Takács Attila

Magas színvonalú, szórakoztató színház ez, az ún. polgári színjátszás tradíciójának nyomvonalán, ami több más mellett azt is jelenti, hogy ragaszkodik az érdemi, „komoly” mondanivalóhoz, ugyanakkor – a hagyományos értelemben vett művészszínházzal ellentétben – nem érdekelt a formai újításban. Greenbergről is elmondhatjuk, hogy nem egy Csehov, sokkal könnyedebb – de egyáltalán nem súlytalan. Ahogyan ritkán fordul elő, hogy egy Orlai Produkció sokszereplős legyen, a díszlet is többnyire ökonomikus. Itt szintén ez történt: ez az előadás sem a látvánnyal (tervező: Zeke Edit), sokkal inkább az erős színészi jelenléttel hat.

A sztárkultuszra építő angolszász színházi sikert nyilvánvalóan etalonnak tekintő Orlai Tibor producer és a Belvárosi Színház következetes programját magas színvonalú professzionalizmus jellemzi. A most bemutatott darab (magyarországi ősbemutató!) is egy jól megírt, fontos kérdéseket felvető színmű, amelyből élvezetes előadás született – alighanem sokáig fogják még játszani.

Az előadás alkotóit és játszási időpontjait itt találja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.