Papageno Radio
Színház Tasnádi Bence: „Térey is rám gondolt Csáky Alexként, így még közelebb áll...

Tasnádi Bence: „Térey is rám gondolt Csáky Alexként, így még közelebb áll a szívemhez a szerep”

Szeptember 17-én mutatja be a Katona József Színház a Káli holtakat. A Térey János azonos című regényéből készült előadást Dömötör András és Bíró Bence írta, a fiatal sztárszínészt, Csáky Alexet Tasnádi Bence játssza. 

– Kell-e ismerni a nézőnek Térey János regényét, mielőtt beül az előadásra?

– Nem szükséges ismernie, de ajánlom, mert jó regény! Bár én biztos abban a vibráló tudatban olvastam, hogy majd el fogom játszani.

– És a színésznek, mielőtt elkezd próbálni?

– Ha teljesen köré épül a cselekmény, mint az én esetemben, akkor érdemes, de nyilván enélkül is el lehetne játszani a szerepet. Zömében színházi és filmes környezetben játszódik a történet, amiről mindannyiunknak rengeteg élménye van, úgyhogy sziporkázóak a próbák. Minden esély megvan rá, hogy ez egy szuper előadás legyen!

– Milyen közös pontok vannak közted és Csáky Alex között azon túl, hogy mindketten színészek vagytok?

– Mindketten egy budapesti művészszínház tagjai vagyunk, elértünk bizonyos sikereket, de állandóan babrálja valami az igazságérzetünket, amitől nehezen találjuk a boldogságunkat. Önsorsrontó, lobbanékony természetek vagyunk. Az előadás gondolata egyébként még Térey János életében fogant, s amikor a rendezővel, Dömötör Andrissal egyeztettek, és felmerült, ki játszhatná Csáky Alexet a Katonában, János egyből engem említett. Attól, hogy János is talált hasonlóságot a főhőse és köztem, még közelebb áll a szívemhez a szerep.

– Egy színészt játszol, aki Hamlet szerepét próbálja. Milyen ez a fiktív előadás, milyen ez a Hamlet?

– A címlapfotó is ebből a fiktív Hamlet-előadásból van, ami János elképzelése szerint nagy port kavar a magyar színházi életben, sőt politikai ügy lesz belőle. A Füst Milán Színház társulata bejárja vele Európát. Főhősünk élete összefonódik Hamletéval, így például az apukámat ugyanúgy Bán János játssza, ahogy Hamlet apjának szellemét is, és Fullajtár Andrea egyszerre az anyám, illetve Hamlet anyja, Gertrúd is. Ezek nagyon izgalmas áthallásokat teremtenek a színpadon, amire a regény nem feltétlenül képes.

– Ez a Shakespeare-karakter ott van az álomszerepeid között? Egyáltalán: van ilyen bakancslistád?

– Nincs ilyen bakancslistám, szerencsére elég jó szerepek találnak meg. Nem tartom kizártnak, hogy idővel valakinek eszébe jutok, mint Hamlet, de nem fogok keseregni, ha elmegy mellettem ez a szerep.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!