Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Ezekkel a bemutatókkal készül a Bécsi Állami Operaház a 2018/2019-es évadra

Ezekkel a bemutatókkal készül a Bécsi Állami Operaház a 2018/2019-es évadra

Lehullott hát a lepel Dominique Meyer utolsó előtti bécsi évadjáról is. A párizsi Théâtre des Champs-Élysées egykori vezetője 2010 óra vezeti a színházat, utódja, Bogdan Roščić 2020. szeptember 1-én fogja átvenni a patinás teátrum vezetését (jellemző az osztrák kulturális életre, hogy mindezt 2016 decemberében már bejelentették).

- hirdetés -

Meyer nem szerencsés időszakban került a Staatsoper élére, hiszen nagyjából tíz éve kezdett eltünedezni a világ operaszínpadairól az az énekes-generáció, amelyik méltó rajongottja volt az egyik legkifinomultabb közönségnek, s velük együtt a jelentős rendező és karmester egyéniségeket is nagyítóval kell napjainkban keresni. Ez a jelenség minden operaházban érezhető, de egy akkora és akkora sztárok által fenntartható házat, mint a Staatsoper alapjaiban rendít meg – akkor is, ha erről igyekszik nem tudomást venni.

Ami egy évtizede Bécsben elképzelhetetlen volt, napjainkban hetente megesik: százszámra akadnak jegyek bizonyos előadás előtti napon a kasszában.
- hirdetés -

A 2018/2019-es szezonban 350 előadást terveznek, közöttük 217 operát és 58 balettet. A premierek sorát Berlioz Trójaiak című gigantikus alkotása nyitja október 14-én Alain Altinoglu vezényletével David McVicar rendezésében, a főbb szerepekben: Joyce DiDonato, Anna Caterina Antonacci, Brandon Jovanovich és Adam Plachetka. December 8-án Johannes Maria Stauds kortárs szerző Die Weiden (A fűzfák) című kortárs művének ősbemutatója lesz látható, Ingo Metzmacher betanításában. A Lammermoori Luciát február 9-én újítják fel Laurent Pelly rendezésében, a Donizetti-specialista Evelino Pidò vezényletével, a főszereplő triász George Petean, Olga Peretyatko-Mariotti és Juan Diego Flórez lesz. Március 17-én újabb kortárs mű, Manfred Trojahns Orestje kerül a bécsi közönség elé, Michael Boder vezényletével Marco Arturo Marelli állítja színpadra a művet, melyben olyan művészek is fellépnek, mint Evelyn Herlitzius és Thomas Johannes Mayer.

Ide kapcsolódik:
Egy opera, amelyben Berlioz a saját maga ellensége volt

Az évad legnagyobb eseményének Az árnyék nélküli asszony május végi felújítása ígérkezik, a Stephen Gould, Camilla Nylund, Evelyn Herlitzius, Wolfgang Koch és Nina Stemme nevével fémjelzett produkciót Christian Thielemann vezényli és Vincent Huguet rendezi. A szezon vége még egy Otello-reprízt is tartogat orosz művészek – Aleksandrs Antonenko, Olga Bezsmertna és Vladislav Sulimsky közreműködésével, Myung-Whun Chung betanításában. A Manuel Legris által vezetett balett két premiert tart: novemberben az igazgató által koreografált Sylviát, áprilisban pedig egy Forsythe, van Manen, Kylián estet.

Az évad repertoárján további 48 operából válogathatnak a látogatók. A hagyományos bécsi szerzők közül Mozart négy (Don Giovanni, Figaro házassága, Idomeneo, A varázsfuvola), Richard Strauss öt (Arabella, Ariadné Naxos szigetén, Elektra, A rózsalovag, Salome) és Wagner hat (Lohengrin, Parsifal, Ring) művel van jelen, ezen kívül színre kerül a Fidelio, A denevér, A bűvös vadász, a Jancsi és Juliska, valamint a nemrég felújított Danton halála képviseli a német repertoárt. Verdi operái közül idén az Aida, Az álarcosbál, a Falstaff, a Macbeth, a Nabucco, a Rigoletto, a Simon Boccanegra és a Traviata, míg a szintén elmaradhatatlan Puccinik közül a Bohémélet, a Pillangókisasszony, a Tosca és a Turandot lesz látható. A bel canto vonalat A sevillai borbély, a Hamupipőke, a Szerelmi bájital és a Don Pasquale, a veristákat az André Chénier és a Parasztbecsület–Bajazzók duó képviseli. Feltűnően megritkult a francia (Carmen, Manon, Werther) és a szláv (Anyegin, Ruszalka) repertoár.

A világsztárok közül Carlos Alvarez (Falstaff, Tosca), Joseph Calleja (Rigoletto), Plácido Domingo (Simon Boccanegra), Juan Diego Flórez (A sevillai borbély, Manon), Ferruccio Furlanetto (Anyegin, Macbeth), Elina Garanca (Parasztbecsület), Matthias Goerne (Parsifal), Thomas Hampson (Tosca), Evelyn Herlitzius (Ring), Simon Keenlyside (Falstaff, Traviata), Nino Machaidze (Manon), Ambrogio Maestri (Don Pasquale, Szerelmi bájital), Waltraud Meier (Elektra, Az istenek alkonya), Anna Netrebko (André Chénier), Camilla Nylund (Ruszalka), René Pape (Elektra, A varázsfuvola, Parsifal), Olga Peretyatko-Mariotti (Don Giovanni), Erwin Schrott (Carmen, Figaro házassága), Nina Stemme (Tosca), Ramon Vargas (Az álarcosbál, A denevér), Rolando Villazón (Don Giovanni).

A magyar művészeket idén is Fischer Ádám képviseli (Don Giovanni, A varázsfuvola, Fidelio, A rózsalovag), aki 1980 óta a Staatsoper visszatérő vendége.

A teljes kalendárium itt olvasható.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.