Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Caruso kalandja a majomketrec előtt

Caruso kalandja a majomketrec előtt

„Lesz pingvin, jégtengerben úszó És majomház, á la Caruso” – írta a Borsszem Jankó című élclap 1911-ben a felújított pesti Állatkert megnyitása előtt. Hogy mi köze lehet a nagy tenornak a majmokhoz? 113 éve, hogy a művész váratlanul egy világbotrány közepén találta magát. Caruso letartóztatása New Yorkban címmel jelent meg az első cikk magyar nyelvű a Pesti Hírlapban, 1906. november 19-én:

- hirdetés -

A Reuter-ügynökség jelenti New Yorkból: Carusot, a világhírű olasz tenoristát, pénteken délután New Yorkban letartóztatták. A letartóztatás oka az volt, hogy Caruso egy hölggyel szemben sokat engedett meg magának. Az eset nyilvános helyen, a zoológiái kert majomházában történt. A megsértett miss rendőrért kiáltott, aki letartóztatta a művészt. De Caruso nem akarta a rendőrt a rendőrségre követni. Végre is három előhívott rendőrbiztos megragadta az elkeseredetten ellenkező Carusot s megmotozták, hogy nincs-e nála fegyver, amivel gyilkosságot, vagy öngyilkosságot követhetne el. Azután egy rabszállitó kocsin a rendőrségre vitték. Ott azonnal felismerték Carusot s röviden kihallgatták, azonban csak akkor helyezték szabadlábra, amikor Conried színházigazgató hatezer dollárt helyezett óvadékképen letétbe. A híres tenorista, akit jelenleg szerződés fűz a Metropolitan színházhoz, beteg lett az izgalmaktól s ágyba feküdt. Az a hölgy, akinek kissé merészen udvarolt, állítólag historikus, ami annál inkább lehetséges, mert Caruso egyike a legszebb embereknek.

- hirdetés -

Mint a tárgyaláson kiderült, a zaklató tenorista vétke mindössze annyi volt, megszólította és talán meg is érintette Miss Grahamet. Caruso mindenesetre elég nagy pánikban eshetett a röpke letartóztatás után, hiszen hatalmas hévvel interjúkat adott és táviratok tucatját küldte a tengerentúlra a feleségétől az olasz királyig. Tanulságos, hogy éppen az a művész, aki legkorábban ismerte fel az új technikai lehetőségeket és lett az egyik első énekesként grammofon-felvételei révén világhírűvé, egyetlen pillanat alatt a telegram áldozatává vált, a majomházi incidens ugyanis napok alatt bejárta a szenzációhajhász világsajtót.

A két napos tárgyalást (!) természetesen élőben is hatalmas érdeklődés kísérte. Mint kiderült Miss Grahamet nem sikerült beidézni, ugyanis hamis címet mondott a rendőröknek, a Carusót elfogó járőr pedig azzal furcsasággal állt elő, hogy a tenor kabátján volt egy zseb, ami keresztül titokban tudta fogdosni a nőket. A második napon előállítottak egy állítólagos viráglányt, akit állítása szerint a művész két évvel korábban egy Parsifal előadáson fogdosott a színfalak mögött. A művész következetesen tagadott mindent, a vádnak több tanút pedig nem sikerült beidézni. Az Újság tudósítója szerint:

A bíró harmadnap délután egyedül elment az állatkertbe s megnézte a majomházat, hogy saját szemével meggyőződjék arról, hogy a tanuk mennyiben láthatták Caruso viselkedését. Este visszament hivatalába, a hol az újságírókkal közölte, hogy Carusót tíz dollár pénzbüntetésre ítélte s hogy az ítéletet írásban közölte vele. Amikor Caruso az ítéletről értesült, előbb dührohama volt és mindent össze akart törni, ami kezeügyébe került, aztán pedig kis gyermek módjára sirt.

 

Hatalmas várakozás után Caruso néhány nappal a tárgyalást követően, november 28-án állt először a szezonban a Metropolitan Opera színpadára. A Bohémélet-előadásra még az állóhelyek is azonnal elkeltek. Néhány pisszegőtől eltekintve a tenor hatalmas sikert aratott, s 1921-es haláláig a színház legnépszerűbb művésze maradt. Egy nyomozóiroda idővel előkerítette Miss Grahamet, akiről kiderült, hogy egy ismert rögbi-játékos felesége és azért mondott be álnevet a rendőrnek, mert nem akart botrányt.

Nem sokkal a majomházi incidens után felbukkant egy bizonyos Vittorio Emanuele Jacoletti, „Carusóhoz megszólalásig hasonló úriember” (más források szerint egyenesen a sógora), aki állítólag egy évvel korábban szintén ugyanott zaklatott egy asszony. Bár még hónapokig cikkeztek róla világszerte, a korai #metoo történetnek nem lett semmilyen komolyabb következménye a tenor karrierjére. A 10 dolláros büntetését végül csak következő év májusában fizette ki. Rosszul kizárólag Knocko majom járt. Az incidens után annyira népszerűvé vált a New York-iak körében, hogy hetek alatt halálra etették…

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!