Papageno Radio
Live Online közvetítés - Dohnányi Ernő előtt tisztelegnek a Kodály Filharmonikusok művészei

Online közvetítés – Dohnányi Ernő előtt tisztelegnek a Kodály Filharmonikusok művészei

143 éve, 1877. július 27-én született Pozsonyban Dohnányi Ernő zeneszerző. Születésnapján 19:30-tól a Kodály Filharmónia és a Papageno közös közvetítés-sorozatában a c-moll zongoraötöst tesszük közzé, amit a Kodály Filharmonikusok művészei (Somogyi-Tóth Dániel, Alexáné Kardos Ildikó, Erdélyi Zoltán, Kissné Galuska Anikó, Pusker János) a frissen felújított Debreceni Zenede Kodály-termében rögzítettek 2020 júniusában.

Dohnányi Ernő 1895-ben jelentkezett első, opusszámmal vállalt szerzeményével, a c-moll zongoraötössel, mely egyben vizsga-darab is, hiszen a Zeneakadémián töltött első tanévének végére komponálta.

A mai hallgató talán kissé meglepődik, amikor megismerkedik e szerzeménnyel. Jó hallgatni ezt a művet, szép a zene, s kiszámíthatóan árad formájának medrében. Még az sem zavar, csaknem 100 év távlatából, hogy néha úgy tűnik: egyes fordulatokkal mintha már valahol, valamikor találkoztunk volna, esetleg Brahmsnál, Beethovennél vagy Schumann-nál, ritkábban Wagnernél – de ez az érett, felbomlása előtt álló romantikus zenestílus akkor még zenei köznyelvet jelentett, legalábbis a kamarazene műfajaiban.

[add_single_eventon id=”89977″]

A zongora által indított mű első tétele tökéletes Brahms-kompozícióra emlékeztet – melyről a bécsi mester a császárvárosban (egyébként az ő kezdeményezésére) lezajlott bemutató után azt mondta, hogy maga sem írhatta volna meg jobban.

Ide kapcsolódik:
Mit is tett valójában Dohnányi Ernő Erkel Himnuszával?

A zongoraötös lassú tételében azonban már az a Dohnányi mutatkozik be, akit ez idő tájt és később is a zongora, s egyáltalán a zene nagy álmodozójának tartottak. „Legegyénibb hangulata a fátyolosan titokzatos, a bársonyos dallamvezetés” – írta interpretációjáról Molnár Antal, míg Tóth Aladár 1937-ben a kompozíciókkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bennük Dohnányi „nem annyira önmagáról beszél, mint inkább csak lelkének előkelő és nemes műveltségéről”. Mindez azt támasztja alá, hogy az op. 1. nem egyszerűen egy 18 éves zeneakadémista vizsgadarabja, hanem egy nagy muzsikusnak valóban az op. 1-e, az első sorszámmal ellátott műve. A zárótétel a legvirtuózabb – előadási követelményekben és kompozícióiban egyaránt –, egy istenáldotta géniusz játszik itt a zenével. (Via MTVA)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!