Papageno Radio
Blogok Múlt századi csillagok Akinek egy Janaček-opera hozta meg az ismertséget - Kukely Júliára emlékezünk

Akinek egy Janaček-opera hozta meg az ismertséget – Kukely Júliára emlékezünk

Kukely Júlia Liszt-díjas operaénekes 1953. szeptember 11-én született Sámsonáházán és 2017. október 31-én hunyt el hosszú betegség után.

A Nógrád megyei Sámsonáházán született szoprán 1972 és 1978 között folytatta tanulmányait a Zeneakadémián, mesterei Sziklay Erika és Déry Gabriella voltak.

1976 novemberében a Rigoletto Apródjaként debütált az Operaházban. Három évvel később A ravasz rókácska (Janaček) címszerepében hívta fel magára a közönség és a kritika figyelmét. Következő jelentős alakítása Elektra volt az Idomeneo-produkcióban. 1978 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese, számos emlékezetes főszerep és címszerep köthető nevéhez.

Melinda, Bess, Donna Anna, Despina és a Pillagnókisasszony mellett nagy sikerrel alakította Toscát, Salomét, a tábornagynét, Angelica nővért, Violettát, Rosalindát, Szaffit és a Hoffmann meséi négyes női főszerepét is.

Igazi kuriózum volt, amikor egy este énekelte el Hoffmann meséi című opera hármas, illetve négyes főszerepét, Olympiát, Antoniát, Giuliettát és prózában Stellát. Nemzetközi és hazai énekversenyek díjazottja: a Magyar Rádió dalversenyén 2. helyezett lett, Dvořák-dalversenyen Karlovy Varyban különdíjas. Közreműködője több televíziós operafelvételnek és magyar operák ősbemutatóinak.

Huszonötödik operaházi jubileumát Toscaként ünnepelte, később ragyogó karakterszerepeket alakított. A budapesti Opera mellett számos európai nagyváros – Athén, Berlin, Bécs, Drezda, Frankfurt, Lipcse, Locarno, Párizs, Wiesbanden, Zürich – dalszínházaiban is fellépett.

Munkásságát a Liszt Ferenc-díj mellett Bartók–Pásztory-díjjal, Melis György-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is elismerték.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!