Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Közvetítés – Dragomán-novellára írt zenemű és 88 húros szimfónia a BMC-ből

Közvetítés – Dragomán-novellára írt zenemű és 88 húros szimfónia a BMC-ből

Eötvös és Ligeti darabjai mellett Ajtony Csaba Dragomán György novellájára írt művének és Tornyai Péter 88 húrra írt szimfóniájának ősbemutatója is elhangzik a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar május 2-i, a Budapest Music Centerből sugározott koncertjén. Az est programját a kívánatos véletlennel, váratlansággal való játék koncepciója fűzi össze, hogy a tapasztalt és leendő kortárszene-rajongók számára egyaránt hordozzon „előre nem látható következményeket” – ahogy a koncert címe ígéri.

- hirdetés -

Ligeti közismerten pókhálószerű hangszöveteinek egyik legeredetibb formáját mutatja a Ramifications, amely elágazásokat, következményeket is jelent. Ligeti az előadó vonósapparátust két részre osztotta, a két csoport hangolása között negyedhangnyi különbséget írt elő, ezzel egyfajta lebegést előidézve.

- hirdetés -

Eötvös Péter két, eltérő hangolású klarinétra, vonós zenekarra és harmonikára komponált Levitation (magyarul Lebegés) című művét elmondása szerint egy kínai opera inspirálta, ahol a művész egy tollat egyensúlyozott az orra hegyén, majd egy könnyed lélegzettel a levegőbe emelte. A gravitációtól felszabadult, levegőben táncoló tárgy járt a fejében a mű születésekor. A mű két szólistája párhuzamokkal és egymásba öltött frázisokkal rajzol a vonósok „színén” lebegő, a fizika törvényeivel dacolva mozgó akrobatikus íveket, energikus és humoros zenei színházat teremtve. Klarinéton a bécsi Petra Stump-Linshalm és Heinz-Peter Linshalm működik közre.

A programban két ősbemutatóra is sor kerül. Tornyai Péter művének címét Húrok szimfóniájának fordítaná, az összhang, együtthangzás értelmében. Elmondása szerint nem egy vonószenekari darabról van szó, sokkal inkább egy különleges zenei térről, benne egyetlen, 88 különböző húrból álló hangszerrel. A darab a MIKAMO felkérésére született.

„Engedj be! Engedj be! Hallod?” – így kezdődik Ajtony Csaba ensemble-re és szóló énekhangra írott, Dragomán György novelláját felhasználó darabja, amelyben egy szauna ajtajánál zajló drámának lehetünk tanúi a kiváló szoprán, Bodrogi Éva közreműködésével.

Az Ajtony Csaba vezette, bécsi alapítású MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenére vonatkozó részét. Ciklusba rendezett és egyedi koncertjeivel a MIKAMO Bécs, Pozsony, Budapest és a széles értelemben vett Közép-Európa meghatározó koncerttermeiben lép fel.

A koncert a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására rendezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Osztrák Kulturfórum támogatásával valósul meg.

A közvetítés a Sonus Alapítvány és a Budapest Music Center Facebook oldalán, valamint a BMC Youtube-csatornáján látható.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.