Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Juhász Elődtől Ionel Panteáig – Papageno Klasszik

Juhász Elődtől Ionel Panteáig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 15-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Gyetvai Péterrel, Juhász Előddel és Ionel Panteával.

- hirdetés -

Zenékkel ölelkező történetek címmel május 18-án Karafiáth Orsolya költőnő és a Four Bones Quartet közös estjét hallhatjuk a Róth Miksa Emlékház Udvarán az Emlékház, a Pesti mozi mozitörténeti kiállítás és a K11 Kulturális Központ szervezésében. Az újraéledő pesti művészélet jövő heti eseményének nyitóestje lesz Karafiáth Orsolya előadása Nem lehetek ennyi emberbe szerelmes címmel. Közreműködik a Four Bones Quartet és Ferencz László – a történeteket, verset, prózát harsonák és dobok kísérik majd. Az est további részében A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény tárgyai kilépnek a komfortzónájukból és egy-egy fogalom köré szerveződve mutatkoznak be a közönségnek.

- hirdetés -

A Chill Garden programjaihoz kapcsolódva, művészeti programokra reflektálva szubjektív műtárgysétára hívják látogatóikat, hogy együtt fedezzék fel a kiállítások rejtett hálózatait. A 2003-ban alakult Four Bones Quartet Zeneakadémiát végzett tagjai különleges színt képviselnek, hiszen

a harsonakvartett mint formáció hazánkban, sőt világszerte is igazi kuriózumnak számít.

A kvartett repertoárja széles skálán mozog: a korai reneszánsztól az ismert klasszikusokon át a mai kortárs zenét egyaránt megszólaltatják. Gyetvai Pétert, a formáció vezetőjét arról is kérdezzük, hogyan alakult ki együttműködésük Karafiáth Orsolyával, aki szintén különleges alakja a hazai művészéletnek; hogyan állították össze az esemény programjait; és hogyan alakult a pandémia időszaka a zenekar számára?

Juhász Előd zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, szakíró, a hazai zenei ismeretterjesztés egyik legismertebb alakja nemrég ünnepelte születésnapját. Családjában szinte mindenki foglalkozott zenével, ahogy erről egy helyen így ír: „A családban felmenőim között vannak muzsikusok: nagyapám tanárember volt és magyar nótákat is írt. Anyai nagybátyám profi karmester-zeneszerző-zeneíró lett. Apám még a Műegyetemi tanulmányai idején hegedült… Ennyi. Nálam: semmi rendkívüli. Tízéves kortól zongoraórák – intőkkel, botladozva. Tizenhat éves elmúltam, amikor szinte villámcsapásként tudatosodott: a ZENE! Eszméletlen sokat kellett behoznom.”

Juhász Előd zenetörténész egykor Bartók Kékszakállújáról írta diplomamunkáját. A hatvanas évek elejétől már dolgozott a Zeneműkiadó Vállalatnál mint szerkesztő, majd 1963-tól a Magyar Rádiónál. Közben volt az USA-ban ösztöndíjjal, 1974-ben pedig az ELTE-n doktorált filozófia-esztétika szakon. 1964-ben jelent meg első kötete Gershwin címmel, azóta pedig – számos tévés és rádiós munkája mellett – folyamatosan ír, Bernsteinről éppen úgy, mint Kocsis Zoltánról.

Friss diplomás zenetörténészként kezdett beszélgetni a zenei élet kiemelkedő alakjaival, előadóművészekkel, alkotókkal.

E beszélgetéssorozat a mai napig tart és könyvek formájában is elérhető. Ennek egyik állomása a nemrég megjelent, Emlékek zeneközelben című kötet, amely – ahogyan az ajánlóban olvasható – „szabálytalan emlékkönyv, morzsákból összeálló múltidézés”. 1981-ben indult televíziós pályafutása: a rádiós Zeneközelben mellett a szintén legendás Zenebutik is négy évtizedet élt meg. 2005-től a Szépművészeti Múzeumban a Múzeum+ estek vezetését is vállalta.

Hihetetlenül sok és izgalmas találkozás a magyar és nemzetközi zenei és művészeti élet legszínesebb egyéniségeivel. Rengeteg emlék, barátság, amely a már említett Zeneközelben című beszélgetős sorozatban is 25 éven át várta hallgatóit a Petőfin, majd tíz évvel ezelőtt átköltözött egy másik rádióra és azóta az 500. adást is hallhattuk.

Ide kapcsolódik:
Új kötettel jelentkezik Juhász Előd Zeneközelben sorozata

Több mint három évtized beszélgetéseit Zeneközelben címmel könyvsorozatba rendezte Juhász Előd, amelynek május 30-án már a hetedik kötete jelenik meg. A május 30-án a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában rendezendő könyvbemutató kapcsán arról is beszélgetünk vele, milyen egységekből áll össze a kötet; mit szeretett volna e könyvön keresztül megidézni; beszélgetéseit hogyan hatotta át a mélyebb, filozófikusabb életszemlélet, a zeneművek; egyáltalán a zene hogyan kapcsolódik a bölcselettel?

Ingyenes bel canto mesterkurzust szerveznek fiatal, pályakezdő operaénekesek számára nemzetközileg elismert, az operavilágban ma is gyakorló művészekként dolgozó oktatók bevonásával augusztus 25. és szeptember 1. között a nagyváradi Patriumi Keresztény Egyetemen.

A képzés alapgondolata, hogy a zenei képzés mindig figyelembe kell, hogy vegye az egyedi igényeket, a tehetségek képzéséhez szükséges, a paneleken túlmutató speciális elemeket.

Ahogyan az ajánlóban olvashatjuk: „Minden egyes tanuló, az összes felfedezett tehetség meg kell, hogy találja a saját útját, a csak rá jellemző nyelvét, amellyel kifejezheti, megfogalmazhatja egyéni művészi hitvallását, koncepcióját – ebben próbál segítséget nyújtania a Coopera Musicum Laude hétnapos bel canto mesterkurzusa.” A kurzuson résztvevők egyéni és csoportos órákon vesznek részt, emellett lehetőségük lesz korrepetitorral gyakorlásra, librettóértelmezésre is. A klasszikus énekképzés mellett fontos az operatörténelemben való elmélyedés, hogy a hallgatók megismerjék az általuk megformált karaktereket, az általuk életre keltett történeteket, ezért a kurzust operatörténeti órák egészítik ki.

Ide kapcsolódik:
Musicum Laude címmel indít ingyenes bel canto mesterkurzust a Coopera

A mesterkurzus oktatói: Berkes János tenor, Magyarország Érdemes Művésze; Kolonits Klára, Kossuth- és Liszt-díjas koloratúrszoprán; Molnár Levente Liszt-díjas bariton; Rost Andrea Kossuth- és Liszt-díjas szoprán; dr. Batta András Széchenyi- és Erkel-díjas zenetörténész és Prof. Dr. Ionel Pantea basszus.

Pantea Európa rangos operaházainak egyik vezető szólistája, aki kolozsvári tanulmányai után a Bécsi Zeneakadémián tökéletesítette tudását. Ezalatt a legrangosabb nemzetközi énekversenyeken nyert I. helyezést – így figyeltek fel tehetségére a zenei élet kiválóságai. Korának nagy karmester egyéniségeivel és énekművészeivel dolgozhatott az elmúlt évtizedekben. A világ legnagyobb, Európa leghíresebb operaházai és fesztiváljai várják őt évről évre Ionel Pante. Az opera műfaja mellett dalénekesként is meghódította a közönséget: Schubert, Schumann, Brahms, Wolff dalai mellett magyar zeneszerzők, Bartók Béla és Ligeti György alkotásait is felvette repertoárjába.

Lemezfelvételei mellett fontos szerepet játszik életében a rendezés is.

Évekig volt a Kolozsvári Magyar Opera főrendezője és a Kolozsvári Román Opera igazgatója. Sokoldalú művészi tevékenységében egyre fontosabb a tanítás, világszerte elismert énekpedagógusként tisztelik. 1985 óta tanít Luxemburgban, ahol operatársulatot is létrehozott ifjú művészekkel. A közelgő mesterkurzus kapcsán Prof. Dr. Ionel Panteát arról is kérdezzük, ennyi év tapasztalatával mi az az első mondat, az az első gyakorlat, amit átad egy tanítványnak?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. május 16-án, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!