Papageno Radio

A jazz mindenkié

A jazz egy olyan elkötelezettje érkezik a Budavári Könyvünnepre, aki nem kevesebbet szeretne elérni, mint azt, hogy az utóbbi pár évtizedben öncélúvá váló, jórészt csak sznoboknak fogyasztható jazz újra népszerű legyen. Sárik Péter szerint a jazz olyan megunhatatatlan, sokszínű muzsika, mely minden korosztályt képes megszólítani.

– Ha pár mondatban kellene rábeszélnie valakit a jazzhallgatásra, mit mondana?

– A jazz nekem a szabadságot, az életörömöt, a semmihez nem hasonlítható elsőprő erejű energiát és örömöt jelenti. Olyan, mint egy friss gyümölcs, a lobogó tűz, vagy vágtató ló. A pillanatban születik, így mindig más, megunhatatlan. Ráadásul rengetegféle jazz van, hisz az elmúlt 100 évben minden zenei műfajjal összekeveredett, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Ha szereti a salsát, ott a latin-jazz, ha a népzenét, ott a folk-jazz, a  jazz-rock, a free, a dixie, a swing, a brazil bossa-nova, a funky, vagy ínyenceknek a bebop vagy bármi más. Mindenképp megér egy kóstolót. Na, sikerült kedvet csinálni?

– Jól hangzik, de azért nem példa nélküli a sokak számára már-már érthetetlen, hallgathatatlan kategóriába tartozó jazz sem.

– Bizony nem. Épp ezért mi interaktív előadásainkkal próbáljuk jóvátenni azt a rengeteg vétket, amit sok kollégánk elkövetett a hallgatósággal szemben. A jazz régen még a legmenőbb műfaj volt, a fiatalok buliztak rá, az idősebbek táncoltak, mindenki értette, de főleg érezte. Aztán elkezdtük komolyan, majd nagyon komolyan venni, a jazzmuzsikusok nagy része rossz értelemben vett „Művész úr”  és „Művésznő” lett, a  zene sokszor öncélúvá vált, a zenészek maguknak kezdtek játszani, a közönség nagy része pedig elmenekült. Maradtak a sznobok és a fanatikus jazzrajongók. Nekünk a jazz nem erről szól. Ennél sokkal természetesebb és emberközelibb, ezt próbáljuk megmutatni, mikor mesélünk róla, és válaszolunk a közönségünk kérdéseire.

– Közönség szempontjából van a jazznek korhatára?

– Pár éve írtunk egy jazzmesét, ami egy mesekönyvbe csomagolt CD-n jelent meg, és az anyagból színpadi mesejáték is született. (A világ összes kincse – Csimota Kiadó) A gyerekek, a szülők és a nagyszülők is imádták. Mindig éreztem, hogy nincs korhatára a műfajnak, ez akkor be is bizonyosodott.

– Amikor legutóbb, 2015-ben felléptek a Beethoven Budán fesztiválon, zajos sikert arattak a szimfónia- és zongoraszonáta-feldolgozások. A koncertből lemez is készült. A Könyvünnepen mit fogunk hallani?

 2010-ben kezdődőtt a Jazzkívánságműsor című koncertsorozatunk, melyben a közönségünk kedvenc dalait, műveit dolgoztuk át a saját műfajunkra. A legjobban sikerült feldolgozásokból két CD is született, az első 2014-ben Fonogram-díjat kapott, mint „Az év jazzalbuma”, a második pedig 2016-ban – ugyanebben a kategóriában – volt Fonogram-díj-jelölt. A koncerten a Jazzkívánságműsor dalaiból fogunk játszani. A Sárik Péter Trió partnere Szőke Nikoletta lesz.

Budavári Könyvünnep – szeptember 1. péntek, 20:30

A Sárik Péter Trió koncertje

Közreműködik: Szőke Nikoletta – ének, Sárik Péter – zongora, Barcza Horváth József – bőgő, Gálfi Attila – dob

Budavári Könyvünnep 2017 – különszám

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!