Papageno Radio
Blogok Budapest, Te! A vágyott és a valódi Budapest - Pelsőczy Réka és a Várkert...

A vágyott és a valódi Budapest – Pelsőczy Réka és a Várkert Bazár

Budapest, Te! című produkciónkkal zenés városnézésre invitáljuk a fővárosiakat és a nem budapestieket. Csatlakozzanak hozzánk, fedezzék fel a várost a benne élő emberek történetein keresztül, amelyekhez az elmúlt száz év legnagyobb Budapest-slágerei szólnak. Sorozatunkban pedig ismerjék meg azokat a helyszíneket, amelyek az előadás alkotói számára fontosak, kedvesek!

A Budapest, Te! rendezője Pelsőczy Réka, aki nem először dolgozik az Orlai Produkciós Irodával. Olyan produkciókat rendezett itt, mint a Római vakáció, a Mindent Éváról, a Hernádi pont, a Bagoly és Cica, az Egy fenékkel két lovat, a Kétely, A hullaégető, és ő volt az Élet.Történetek.hu sorozatunk művészeti vezetője.

Nem csupán a Budapest, Te! koncepciójának az ötlete származik tőle, sokoldalúságát bizonyítja, hogy az előadás különleges zenei és prózai szövetének az összeállításában is részt vett.

„Az utcán, villamoson, játszótéren, kávézókban hallott párbeszédeket szerettem volna ütköztetni a régi nagy Budapest-dalokkal, hogy kiderüljön, milyen esendőek vagyunk – magyarázza Réka, és hozzáteszi, ezekből a talált szövegekből az is kiderül, hol tart ma a nyelv, és micsoda különbség van napi zötykölődéseink kommentálása és a dalszövegek között. – A régi dalok megmutatják mindazt a csodát, ami körülöttünk van, az épületeket, azok hangulatát, a vágyott Budapestet, a maiak pedig azt sűrítik, amiben élünk, a mi Budapestünk ízeit, színeit, illatait.”

Budapest, Te! - jelenet az előadásból, fotó:Takács Attila
Budapest, Te! – jelenet az előadásból, fotó:Takács Attila

Pelsőczy Réka a Várkert Bazárhoz vitt bennünket. „Ezen a környéken töltöttem a gyerekkoromat: az I. kerületbe jártam általános iskolába és gimnáziumba. Bár fel lehetett fedezni a sétány ma már tisztán látható íveit, de akkoriban a Várkert Bazár egy romantikus, de romos, lezárt épület volt.

Ide kapcsolódik:
Pelsőczy Réka: „Ilyen ma Budapest, és mi ezért szeretjük!"

Mindig vágytam arra, hogy bemehessek, és évtizedekig azt hittem, el fog tűnni, el fog pusztulni. Azért vagyunk most itt, mert nekem azt a reményt jelenti, hogy a kultúrához, az értékhez lehet jól nyúlni. Azt, hogy ha vannak is időszakok, amikor valamiről úgy tűnik, hogy a teljes pusztulásra van ítélve, de aztán az elveszettnek látszó dolog mégis újjáéled.”

A Várkert Bazár a világörökség része. Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban. Ahogy a neve is mutatja, eredetileg kereskedelmi funkcióra készült, az árkádsorok üzleteknek adtak helyet. Működött benne több iskola, itt állították ki a Történelmi arcképcsarnokot, és képzőművészek is használták műteremként ezeket a tereket. Az épület a II. világháború alatt jelentősen megrongálódott. 1961 és 1984 között ez volt a legendás Ifipark, híres és hírhedt koncertekről egyaránt szólnak a krónikák. A leromlott állag miatt harminc évre lakat került a Várkert Bazárra, harminc évet kellett várni, hogy 2014 nyarán ismét, régi fényében tündökölve nyissa meg a kapuit.

Az előadást címe Budapest, Te!, egy érzelemmel teli felkiáltás, ezért arra kértük Rékát, folytassa a mondatot. „Budapest, Te… miért nem vagy olyan, amilyen lehetnél?”

A Budapest, Te! bemutatója szeptember 30-án lesz a Belvárosi Színházban. Jegyvásárlás ide kattintva lehetséges.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!